28 mai 2019

Rusia somează Kosovo să înceteze "provocările" la adresa Serbiei / Armata sârbă este în stare de alertă / Uniunea Europeană face apel la calm

Mihai Draghici

Administraţia Vladimir Putin a somat, marţi după-amiază, liderii din Kosovo să înceteze "provocările" la adresa Serbiei, în contextul tensiunilor dintre Priştina şi Belgrad.

Sursă foto: Mediafax

Kosovo "a provocat" Serbia. Incursiunea în nordul Kosovo "are rolul de a genera temeri în rândul populaţiei non-albaneze şi de a prelua prin forţă controlul asupra acestor zone", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, relatează agenţia Associated Press.

Maria Zaharova a atras atenţia că incidentele de marţi afectează progresele înregistrate în eforturile de reconciliere dintre Belgrad şi Priştina. "Şefii străini trebuie să îi ţină sub control pe radicalii kosovari şi albanezi", a insistat oficialul rus.

Poliţia din Kosovo susţine că a efectuat o operaţiune împotriva unor grupuri infracţionale din comuna Zubin Potok, situată în Kosovska Mitrovica, o zonă din nord populată în principal de etnici sârbi. Cinci agenţi de poliţie kosovari şi şase civili de etnie sârbă au fost răniţi în confruntări, iar zeci de etnici sârbi au fost arestaţi. Printre persoanele arestate s-a numărat un cetăţean rus, membru al Misiunii ONU din Kosovo, care a fost ulterior eliberat.

Incursiunea în provincia majoritar sârbă a generat reacţia vehementă a Belgradului, care a anunţat plasarea armatei în stare de alertă şi a avertizat că există riscul escaladării tensiunilor.

O coloană de vehicule militare sârbe se îndreaptă spre frontiera sârbo-kosovară, a relatat agenţia Tanjug. De asemenea, un avion de vânătoare sârb MiG-29 a fost observat zburând la joasă altitudine în zona de frontieră.

Kosovo a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, după intervenţia NATO împotriva armatei sârbe. Serbia şi aliaţi precum Rusia şi China nu recunosc independenţa Kosovo, în timp ce Statele Unite şi alte state occidentale o recunosc.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a denunţat o tentativă de criminalizare a etnicilor sârbi, avertizând că armata sârbă "poate proteja populaţia" din Kosovo.

Uniunea Europeană a îndemnat Kosovo şi Serbia să dea dovadă de reticenţă.