Rusia denunţă provocările Statelor Unite la adresa Iranului şi exprimă preocupare privind escaladarea tensiunilor
Mihai DraghiciAdministraţia Vladimir Putin a exprimat "preocupare", miercuri, în legătură cu escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, acuzând Washingtonul că "provoacă" regimul de la Teheran, în pofida asigurărilor oferite de secretarul de Stat american Mike Pompeo.
"Constatăm că escaladarea tensiunilor pe această temă continuă", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.
Întrebat despre asigurările oferite de Mike Pompeo, Dmitri Peskov a precizat: "Se poate vorbi cu greu de asigurări: situaţia este evidentă, continuă escaladarea crizei".
"Observ cu regret deciziile Iranului, dar aceste decizii ale Iranului nu au fost luate voluntar, ci ca reacţie la presiuni. Acţiunile Statelor Unite provoacă Iranul", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.
Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacţiona adecvat dacă vor fi atacate obiective americane, a declarat marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo după întrevederea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "În mod absolut, noi nu vrem război cu Iranul. Dar le-am arărat clar iranienilor că dacă vor fi atacate interesele americane, în mod categoric vom riposta adecvat", a afirmat Mike Pompeo în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.
La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat speranţa că informaţiile referitoare la trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu nu sunt adevărate. "Sper că zvonurile referitoare la presupusa mobilizare de către armata SUA a 120.000 de militari sunt lipsite de fundament, mai ales că regiunea este afectată deja de o serie de conflicte", a afirmat Serghei Lavrov.
Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a prezentat un plan care prevede trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu în cazul amplificării tensiunilor cu Iranul, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times. În cursul unei reuniuni desfăşurate la Casa Albă, Patrick Shanahan a prezentat un plan operaţional care prevede trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru situaţia în care Iranul ar ataca obiective americane sau ar accelera activităţile nucleare. Planul a fost revizuit la cererea unor membri radicali ai Administraţiei Donald Trump, în principal la insistenţele lui John Bolton, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept "ştire falsă" articolul cotidianului The New York Times referitor la eventualitatea trimiterii a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu, precizând însă că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul. Referindu-se la informaţiile difuzate de cotidianul NYT privind un plan al Pentagonului de trimitere a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru contracararea Iranului, Donald Trump a declarat, conform agenţiei Bloomberg: "Cred că este ştire falsă, da? Dar ce aş face eu?! Nu am făcut un astfel de plan. Dacă am fi plănuit aşa ceva, am mobiliza mult mai mulţi militari".
Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.