12 iulie 2019

Rusia a început livrarea sistemelor S-400 către Turcia - Reuters

Andreea Soare

Rusia a livrat Turciei primele componente ale sistemului antiaerian rus S-400, în pofida avertismentelor primite din partea SUA, care au semnalat că vor impune sancţiuni, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Prima livrare a fost făcută către Baza aeriană Murted, din apropierea capitalei Ankara, a anunţat Ministerul turc al Apărării, într-o declaraţie care a dus la reducerea valorii lirei turceşti la 5,7 în raport cu dolarul, comparativ cu nivelul înregistrat miercuri, de 5,6775.

„Livrarea va continua în zilele următoare”, au precizat reprezentanţi din Direcţia turcă a Industriei Apărării, citaţi de Reuters. ”Odată ce sistemul este complet, îl vom pune în funcţiune, urmând indicaţiile autorităţilor din domeniu”.

Preşedintele Erdogan a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Trump, din cadrul summitului G20, de luna trecută, că SUA nu plănuiesc să impună sancţiuni Turciei, în urma achiziţionării sistemului S-400. Cu toate acestea, presa a speculat, multă vreme, că această achiziţie va pune în pericol o altă achiziţie pe care Turcia doreşte să o efectueze, cea a avioanelor de luptă F-35, de la compania Lockheed Martin.

Turcia va utiliza sistemele antiaeriene S-400 pentru a se apăra în cazul unui atac, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul tensiunilor dintre Ankara şi Washington din cauza achiziţionării instalaţiilor militare ruse. "Unii se întreabă de ce cumpărăm sisteme S-400, de ce facem o astfel de investiţie. Dacă vom avea nevoie, le putem folosi. Sunt sisteme antiaeriene, dacă ne atacă cineva, vom folosi aceste sisteme antiaeriene. De aceea facem o atfel de investiţie", a afirmat Erdogan, citat de site-ul Internethaber.com, amintind că Turcia a vrut să cumpere sisteme antiaeriene Patriot din SUA, dar Administraţia Barack Obama i-ar fi transmis că se opune Congresul.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze. În contextul crizei, Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea impune sancţiuni Turciei, aliat în cadrul NATO.