02 octombrie 2019

Pentagonul a testat cu succes o rachetă intercontinentală, în cadrul măsurilor de disuasiune

Mihai Draghici

Armata Statelor Unite a testat, miercuri, cu succes o rachetă intercontinentală, în Oceanul Pacific, în cadrul măsurilor pentru a demonstra că Statele Unite au capabilităţi "solide" pentru disuasiunea nucleară.

Sursă foto: Fortele Aeriene SUA

Racheta, Minuteman III, a fost lansată de echipe ale Comandamentului Global de Atac al Forţelor Aeriene SUA miercuri la ora 1.13 (11.13, ora României), din Baza Vandenberg (California).

Racheta a parcurs aproximativ 6.800 de kilometri, atingând ţinta fixată în zona Atolului Kwajalein, situat în Insulele Marshall, în Oceanul Pacific.

"Testul demonstrează că Statele Unite au capabilităţi solide pentru disuasiunea nucleară, flexibile, disponibile şi concepute adecvat pentru a descuraja ameninţările secolului 21 şi pentru asigurarea aliaţilor. Testele de acest tip nu reprezintă reacţii la evenimente mondiale sau la tensiuni regionale", anunţă Comandamentul Global de Atac al Forţelor Aeriene SUA.

"Programul balistic demonstrează capabilităţile operaţionale ale sistemului de rachete balistice intercontinentale", a afirmat colonelul Omar Colbert, comandantul Escadronului 576 al Forţelor Aeriene americane.