04 septembrie 2019

BREAKING | Parlamentarii britanici au iniţiat un proces ce le-ar permite să blocheze un Brexit fără acord/ Johnson anunţă alegeri anticipate/ Opoziţia obţine controlul asupra agendei Parlamentului

Mircea Olteanu

Mai mulţi parlamentarii britanici, inclusiv membri ai partidului de guvernământ, au iniţiat marţi un proces ce le-ar permite să blocheze planul premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, iar primul acţiune în cadrul acestui proces, o moţiune ce permite opoziţiei să stabilească agendei Parlamentului de la Londra a fost aprobată de Camera Comunelor.

Sursă foto: Mediafax

În pofida avertismentului lansat de Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opţiunile privind Brexit, opoziţia, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a depus o moţiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra, urmând ca votul pe această temă să se desfăşoare în jurul orei locale 22 (ora României, 24:00),  informează postul CNBC.

La capătul unei dezbateri de urgenţă furtunoase, în favoarea moţiunii au votat 328 membri ai Camerei Comunelor, iar 301 s-au pronunţat împotrivă, informează postul BBC News şi cotidianul The Guardian.

 

 

În urma acestui vot, Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.

După obţinerea controlului asupra afacerilor parlamentare, în pofida obiecţiilor Guvernului Boris Johnson, opoziţia va încerca miercuri să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori Legislativul de la Londra acceptă ieşirea fără acord din Blocul comunitar.

Johnson susţine că tentativă opoziţiei ar forţa Marea Britanie să se predea Uniunii Europene şi afirmă că nu va accepta niciodată acest lucru.

"Aceasta este ultima şansă a Parlamentului de a bloca o ieşire fără acord pe 31 octombrie", a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul iniţiativei de zădărnicire a planurilor lui Johnson.

La rândul său, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson "să joace ruleta rusească cu viitorul acestei ţări".

Mai mult, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marţi majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.

 

Reacţia lui Boris Johnson

Premierul a reacţionat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

"Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecinţele votului din această seară", a declarat şeful Guvernului după anunţarea rezultatului.

"Parlamentul este la un pas să strică orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul", a mai afirmat premierul britanic, adăugând că "aceasta va însemna mai multă ezitare şi mai multe întârzieri".

 

Boris Johnson anunţă că Partidul Conservator va depune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi seară că Partidul Conservator va depune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate, după ce opoziţia a obţinut controlul asupra agendei Parlamentului, fapt ce ar putea să-i permită blocarea unui potenţial Brexit fără acord.

"Liderul opoziţiei cerşeşte de doi ani pentru alegeri", a afirmat premierul, potrivit cotidianului The Guardian.

"Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri, n.red.) pentru stoparea negocierilor şi impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potenţial pe mai mulţi ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru", a adăugat Boris Johnson.

Liderul britanic a mai afirmat că în cazul în care va câştiga alegerile "toată lumea ştie că dacă sunt prim-ministru, voi merge la Bruxelles, merge pentru un acord şi voi obţine un acord, dar dacă nu vor vrea o înţelegere, vom pleca oricum pe 31 octombrie."

Boris Johnson a sugerat anterior că alegeri anticipate ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie.