26 iulie 2019

Oficiali americani: Iranul a efectuat un test balistic

Mihai Draghici

Iranul a efectuat un test cu o rachetă având rază medie de acţiune, prin ignorarea apelurilor Administraţiei Donald Trump, au afirmat vineri oficiali din Statele Unite citaţi de agenţia Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Conform surselor citate, testul balistic a fost efectuat în interiorul Iranului. Racheta testată probabil este de tip Shahab-3, cu rază medie de acţiune.

Testul intervine în contextul tensiunilor dintre Iran şi Occident din cauza incidentelor produse în Strâmtoarea Hormuz şi în Golful Persic.

Preşedinţia SUA a comunicat că este la curent cu informaţiile privind posibila efectuare a unui test balistic de către Iran, dar oficiali de la Casa Albă au refuzat să facă vreun comentariu.

Behnam Ben Taleblu, expert la Institutul Fundaţia pentru Protejarea Democraţiei, a declarat că rachetele de tip Shahab-3 pot transporta ogive nucleare. "Shahab-3 reprezintă baza rachetelor iraniene cu rază medie de acţiune", a explicat el. Racheta are o rază de acţiune cuprinsă între 1.150 şi 2.000 de kilometri.

Testul ar putea fi un semnal al Iranului că nu intenţionează să cedeze presiunilor internaţionale.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.