NYT: Statele Unite intensifică atacurile cibernetice asupra Rusiei / Moscova exprimă preocupare privind riscul unui "război cibernetic"
Mihai DraghiciDonald Trump, preşedintele SUA, a acuzat cotidianul The New York Times de "trădare" după dezvăluirea unor informaţii despre intensificarea atacurilor cibernetice de către Statele Unite asupra Rusiei, o criză care riscă să afecteze întrevederea liderului american cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Serviciile secrete din Statele Unite au intensificat atacurile cibernetice asupra Rusiei, vizând în principal reţeaua federală de electricitate, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times.
Atacurile au rolul de a transmite un avertisment şi de a consolida capabilităţile Statelor Unite de a efectua acţiuni similare în eventualitatea unui conflict cu Rusia.
Doi oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington au declarat că preşedintele Donald Trump nu a fost informat detaliat despre intensificarea atacurilor cibernetice asupra Rusiei.
Donald Trump acuză NYT de "trădare" şi denunţă "presa coruptă"
"Puteţi crede că publicaţia falită New York Times tocmai a difuzat o ştire care afirmă că Statele Unite intensifică substanţial atacurile cibernetice asupra Rusiei. Practic, acesta este un act de trădare comis de un ziar care pe vremuri era măreţ, dar care acum este disperat după o ştire, orice ştire, chiar una cu impact negativ asupra ţării noastre, de asemenea o ştire neadevărată. Merge orice acum în presa noastră coruptă. Aceşti oameni fac sau spun orice, fără a se gândi deloc la consecinţe! Este vorba de adevăraţi laşi şi, fără dubii, inamici ai poporului!", a reacţionat Donald Trump prin Twitter.
Kommersant: Criza riscă să afecteze summitul Donald Trump - Vladimir Putin
Dezvăluirile făcute de cotidianul The New York Times riscă să afecteze eventuala întrevedere a preşedintelui SUA, Donald Trump, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, la reuniunea G20 programată în Osaka (Japonia), pe 28-29 iunie, afirmă surse citate de cotidianul rus Kommersant.
Conform surselor citate, atacurile cibernetice lansate de SUA au rolul de a transmite Rusiei avertismentul de a nu se implica în scrutinul prezidenţial programat în Statele Unite în anul 2020. Criza riscă să afecteze summitul Donald Trump - Vladimir Putin şi eforturile de normalizare a relaţiilor SUA-Rusia.
Rusia exprimă preocupare privind riscul unui "război cibernetic" lansat de Statele Unite
Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare, luni după-amiază, în legătură cu dezvăluirile cotidianului american The New York Times privind acţiuni informatice ale serviciilor secrete americane asupra Rusiei, constatând că "războiul cibernetic" este o "posibilitate".
"Dacă se poate presupune că unele agenţii guvernamentale fac acest lucru fără a-l informa pe şeful statului, atunci sigur că acest lucru poate indica faptul că un război cibernetic împotriva Rusiei ar putea fi o posibilitate ipotetică", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de presă Tass.
Rusia a transmis în mod repetat că "zone esenţiale ale economiei noastre sunt vizate continuu de atacuri din străinătate. Regretăm să spunem acest lucru", a adăugat Dmitri Peskov, subliniind că autorităţile ruse au aplicat măsuri pentru contracararea acestor atacuri.