31 martie 2023

BREAKING NEWS: O instanţă judiciară din Manhattan a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump / Este pentru prima dată în istoria americană când un fost preşedinte se va confrunta cu acuzaţii penale

Mihai Draghici | Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 03:00 Trump se confruntă cu peste 30 de acuzaţii de fraudă

Fostul preşedinte Donald Trump se confruntă cu peste 30 de acuzaţii legate de fraudă în afaceri într-un rechizitoriu al unui tribunal din Manhattan, potrivit a două surse familiare cu cazul.

Joi devreme, un purtător de cuvânt al procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a declarat că biroul l-a contactat pe avocatul lui Trump pentru a „coordona predarea acestuia” în vederea trimiterii în judecată pentru „un rechizitoriu al Curţii Supreme, care rămâne sub sigiliu”.

„Îndrumarea va fi oferită atunci când este selectată data audierii”, a adăugat acesta.

Probabil că Trump va apărea în instanţă la începutul săptămânii viitoare, a spus avocatul său.

UPDATE 02:30 Avocatul Trump susţine că fostul preşedinte este o „victimă a unei versiuni corupte şi distorsionate a sistemului de justiţie american”

Alina Habba, avocata lui Donald Trump, a lansat o declaraţie joi, după ce un tribunal a votat acuzarea lui Donald Trump.

"Un fost preşedinte, un actual candidat şi prietenul meu, preşedintele Donald J. Trump, este victima unei versiuni corupte şi distorsionate a sistemului de justiţie şi a istoriei americane", declară Habba.

Avocaţii Susan Necheles şi Joseph Tacopina, care de asemenea îl reprezintă, au emis o declaraţie comună:

„Preşedintele Trump a fost pus sub acuzare. Nu a comis nicio crimă. Vom lupta cu îndârjire împotriva acestei urmăriri politice în instanţă”, se arată în declaraţie.

UPDATE 02:15 Fiii lui Trump îşi apără părintele

Doi dintre fiii lui Donald Trump au reacţionat după ce părintele lor a fost pus sub acuzare.

Donald Trump Jr. a scris pe Twitter că „elitelor corupte” nu le pasă de crimele violente din stradă pentru că sunt apărate de servicii de pază, „dar sunt ameninţate de Trump”:

Eric Trump nu s-a lăsat mai prejos: „Asta obţii când dai un milion de dolari unui politician corupt. Alvin Bragg este marioneta lui Soroş...”

UPDATE 02:00 Echipa lui Trump contestă vehement inculparea şi condamnă utilizarea instituţiilor în lupta politică

Avocaţii fostului preşedinte american Donald Trump şi echipa de campanie a acestuia au respins vehement decizia de inculpare, condamnând ceea ce consideră a fi utilizarea instituţiilor în disputele politice.

UPDATE 01:20 Fostul avocat al lui Trump: „Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar un fost preşedinte”

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a făcut prima declaraţie după ce o instanţă din New York a votat pentru a-l acuza pe Trump joi:

„Pentru prima dată în istoria ţării noastre, un preşedinte (actual sau fost) al Statelor Unite a fost inculpat. Nu sunt mândru să emit această declaraţie şi doresc, de asemenea, să reamintesc tuturor prezumţia de nevinovăţie. Aşa cum este prevăzut de clauza procesului echitabil. Cu toate acestea, mă liniştesc să validez zicala că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar un fost preşedinte. Rechizitoriul de astăzi nu este sfârşitul acestui capitol, ci mai degrabă, doar începutul. Acum că acuzaţiile au fost depuse, este mai bine ca rechizitoriul să vorbească de la sine”, a declarat Cohen.

UPDATE 01:10 Donald Trump, inculpat de o instanţă din New York în ancheta privind plăţi efectuate în campanie 

Fostul preşedinte american Donald Trump, care şi-a anunţat candidatura în scrutinul prezidenţial din 2024, a fost pus sub acuzare de o instanţă judiciară din oraşul New York într-un caz privind plaţi ilegale făcute în campania electorală din 2016.

Unul dintre avocaţii lui Donald Trump a anunţat că a fost înştiinţat despre decizia de inculpare luată de juriul unei instanţe judiciare din Manhattan. Fostul preşedinte este acuzat de presupusa furnizare de informaţii false despre plăţi ilegale efectuate în campania electorală din 2016 către o femeie care pretindea că a avut o relaţie cu el, informează agenţia The Associated Press.

Donald Trump a afirmat că ar putea fi plasat în arest preventiv în această investigaţie.

Procurorul Alvin Bragg, din Manhattan, a efectuat o investigaţie privind o plată de 130.000 de dolari efectuată de Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, către o actriţă de filme pentru adulţi, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scenă Stormy Daniels), în campania electorală din 2016. Actriţa a susţinut că a avut o relaţie cu Donald Trump în urmă cu zece ani, dar Trump a negat acest lucru.

Donald Trump, care a fost preşedinte al SUA în perioada 2017-2021, s-a înscris în cursa electorală pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.
 

ŞTIRE INIŢIALĂ

O instanţă judiciară din Manhattan a votat joi punerea sub acuzare a fostului preşedinte Donald J. Trump pentru că a dat mită unei vedete porno, în timpul campaniei sale electorale din 2016.

Trump devine astfel primul şef de stat american pus sub acuzare, o evoluţie istorică care va zgudui cursa prezidenţială din 2024 şi îi va păta imaginea pentru totdeauna.

Rechizitoriul, depus sub jurământ de către biroul procurorului districtual din Manhattan, va fi probabil anunţat în zilele următoare. Până atunci, procurorii care lucrează la caz i-au cerut lui Trump să se predea şi să se confrunte cu acuzaţiile care rămân necunoscute publicului pentru moment.