08 noiembrie 2019

Mike Pompeo: Alianţa Nord-Atlantică trebuie reformată, altfel riscă să devină "ineficientă" şi "desuetă"

Mihai Draghici

Alianţa Nord-Atlantică trebuie reformată, deoarece altfel riscă să devină "desuetă", afirmă secretarul de Stat american, Mike Pompeo, îndemnând ţările membre NATO să respecte angajamentele.

Sursă foto: Mediafax

"După 70 de ani, NATO trebuie să se dezvolte şi să se schimbe. Trebuie să se confrunte cu realităţile de astăzi, cu provocările de astăzi", a declarat Mike Pompeo, citat de agenţia de presă Reuters.

"Dacă naţiunile membre cred că pot obţine beneficiile de securitate fără a oferi Alianţei Nord-Atlantice resursele de care are nevoie, dacă nu se ridică la înălţimea angajamentelor, există riscul ca NATO să devină ineficientă şi desuetă", a atras atenţia secretarul de Stat american.

Mike Pompeo a criticat modul în care Rusia şi China îi tratează pe deţinuţii politici. "Sunt folosite metode familiare pentru foştii cetăţeni est-germani", a subliniat el.

Referindu-se la aniversarea Căderii Zidului Berlinului, Mike Pompeo a subliniat că Occidentul pare să se fi "rătăcit după acest moment de mândrie". "Am crezut că putem redirecţiona resursele de la alianţe şi de la armate. Ne-am înşelat. Astăzi, Rusia - condusă de un fost ofiţer KGB care a activat în Dresda - îşi invadează vecinii şi îşi omoară adversarii politici", a acuzat şeful diplomaţiei americane.

Mike Pompeo a afirmat că Partidul Comunist chinez "configurează o nouă viziune asupra autoritarismului" şi a avertizat Germania în privinţa utilizării tehnologiei Huawei pentru construirea reţelei de telecomunicaţii 5G.