25 iunie 2019

Kremlin: Drona americană care a fost doborâtă intrase în spaţiul aerian iranian

Mihai Draghici

Drona americană doborâtă de armata iraniană se afla în spaţiul aerian al Iranului, afirmă Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial de Securitate Naţională din Rusia.

Sursă foto: HEPTA

"Dispun de informaţii de la Ministerul rus al Apărării conform cărora drona se afla în spaţiul aerian iranian. Nu am observat probe contrare acestei ipoteze", a declarat Nicolai Patruşev, citat de agenţiile de presă ruse şi de site-ul LaPresse.ca.

Iranul a doborât săptămâna trecută o dronă militară a Statelor Unite. Gardienii Revoluţiei din Iran au comunicat că drona ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Ulterior, Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că drona militară a Statelor Unite care a fost doborâtă era escortată de un avion în care erau zeci de militari americani, subliniind că a evitat atacarea celui de-a doua aeronave.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.

În urma incidentului, Administraţia de la Washington a anunţat luni noi sancţiuni împotriva Iranului.

"Solicitarea SUA pentru Iran este foarte simplă: fără arme nucleare şi fără finanţarea terorismului!", a transmis Donald Trump, avertizând că Statele Unite nu vor permite Iranului să se doteze cu arme atomice. "Nu vom permite Iranului să se doteze cu arme nucleare; când vor accepta acest lucru, vor fi o ţară bogată, vor fi fericiţi în totalitate, iar eu le voi fi cel mai bun prieten. Sper că aşa va fi", a declarat Donald Trump. Anterior, liderul de la Casa Albă a afirmat că nu vrea război cu Iranul, semnalând intenţia de a purta negocieri cu liderii de la Teheran.