06 mai 2019

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, analizează posibilitatea de a cere intervenţia militară a SUA

Mihai Draghici

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, a sugerat că, în contextul crizei politice grave, ar putea cere o intervenţie militară a Statelor Unite împotriva regimului Nicolas Maduro.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele "Nicolas Maduro îşi afectează singur poziţia. A avut pierderi, este din ce în ce mai slab şi din ce în ce mai izolat, nu are susţinere internaţională. Noi suntem acceptaţi din ce în ce mai mult, avem mai multă susţinere şi vom avea mai multe opţiuni în viitor", a declarat Juan Guaido într-un interviu acordat postului BBC.

Liderul opoziţiei din Venezuela autoproclamat preşedinte crede că regimul Nicolas Maduro se bucură doar "parţial" de susţinerea armatei.

Întrebat cum comentează atitudinea Administraţiei Donald Trump, care iniţial a semnalat că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Venezuela, după care a evocat posibilitatea unei misiuni umanitare, Juan Guaido a precizat: "Poziţia preşedintelui Trump este foarte fermă, nu sunt jumătăţi de măsură, ci pur şi simplu arată cu degetul spre ceea ce este cea mai gravă criză umanitară din regiune: şapte milioane de venezueleni - 25 la sută din populaţie - riscă să moară, această cifră este recunoscută de Naţiunile Unite. Cred că poziţia preşedintelui Trump este foarte fermă, ceea ce apreciem, toată lumea apreciază".

Întrebat ce aşteaptă concret din partea Washingtonului, eventual o intervenţie militară, Juan Guaido a răspuns: "Întrebarea este foarte importantă deoarece astăzi în Venezuela există un preşedinte şi un Parlament naţional care vor schimbare. Singura intervenţie care există acum în Venezuela este cea a cubanezilor, care efectuează misiuni de colectare de informaţii şi de contrainformaţii pentru forţele noastre armate; există şi intervenţia avioanelor militare ruse pe teritoriul Venezuelei. Dată fiind criza actuală şi tragedia din Venezuela, cred că ar fi inteligent nu doar să evaluăm situaţia, ci şi să pregătim alternative dacă regimul continuă să radicalizeze procesul care ne-a adus la acest dezastru. Eu, în calitatea de preşedinte responsabil de Parlamentul naţional, voi evalua toate opţiunile necesare".

Preşedinţii din Rusia şi China, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au catalogat, în cursul unei întrevederi desfăşurate în Beijing, drept inacceptabile presiunile Statelor Unite în sensul înlăturării Administraţiei din Venezuela.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.