31 iulie 2019

Jens Stoltenberg cere Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare / NATO anunţă că pregăteşte măsuri de disuasiune

Mihai Draghici

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat miercuri Rusia să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), pentru a permite salvarea în ultimul moment a acordului, avertizând că Alianţa Nord-Atlantică va lua măsuri de apărare şi disuasiune.

Sursă foto: Mediafax

"Asistăm la dispariţia Tratatului INF. Dar încă putem face un apel adresat Rusiei pentru revenirea la respectarea termenilor şi pentru salvarea Tratatului", a declarat miercuri Jens Stoltenberg, citat de agenţia Associated Press.

"Alianţa Nord-Atlantică va face ceea ce este necesar pentru a avea un sistem credibil de disuasiune şi apărare", a precizat Stoltenberg.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, în martie, un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.