30 mai 2019

BREAKING | Alegeri parlamentare anticipate în Israel

Mihai Draghici

Parlamentul Israelului (Knesset) a fost dizolvat, miercuri seară, întrucât Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, nu a reuşit formarea unei coaliţii majoritare, astfel că vor fi organizate alegeri legislative anticipate.

Sursă foto: Mediafax

Moţiunea pentru dizolvarea Knessetului, elaborată de partidul Likud (centru-dreapta), a fost aprobată miercuri seară, după o dezbatere de 12 ore, cu un raport de voturi de 74/45, relatează cotidianul Times of Israel.

Scrutinul parlamentar anticipat este programat pe 17 septembrie.

Moţiunea pentru convocarea alegerilor anticipate a fost susţinută de formaţiunile Likud, Yisrael Beiteinu, Iudaismul Unit al Torei, Shas, Uniunea Partidelor de Dreapta şi de mişcările politice ale etnicilor arabi israelieni Ra'am-Balad şi Hadash-Ta'al.

Benjamin Netanyahu insistase ca Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate, dar acesta a respins apelurile din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe.

Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din aprilie, putea forma o coaliţie guvernamentală doar până miercuri la ora 24.00 (miercuri 24.00, ora României), în virtutea mandatului acordat de preşedintele Reuven Rivlin acum şase săptămâni. În contextul imposibilităţii formării unei coaliţii guvernamentale, Benjamin Netanyahu a optat pentru dizolvarea Knessetului, pentru a evita ca preşedintele ţării să îi acorde mandatul de premier altui politician. Situaţia ar fi putut deveni favorabilă pentru generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene şi liderul formaţiunii de opoziţie Albastru & Alb (centru), care a obţinut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud (centru-dreapta). Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupţie, primise sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are şanse mai mari decât Benny Gantz să alcătuiască o coaliţie majoritară.

Criza politică din Israel ar putea conduce la amânarea prezentării oficiale de către Administraţia Donald Trump a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.