29 iulie 2019

Donald Trump anunţă înlocuirea lui Dan Coats, directorul Comunităţii serviciilor de informaţii din SUA

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat duminică seară că intenţionează să îl nominalizeze pe John Ratcliffe pentru postul de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane, înlocuindu-l astfel de Dan Coats, care a decis să demisioneze, informează site-ul Axios.com şi postul CNN.

Sursă foto: Mediafax

"Sunt încântat să anunţ că foarte respectatul congresman John Ratcliffe, din Texas, va fi nominalizat de mine pentru a fi director al Comunităţii agenţiilor de informaţii. Fost procuror, John va conduce şi va inspira măreţie pentru ţara pe care o iubeşte. Dan Coats, actualul director, se va retrage din funcţie pe 15 august. Aş vrea să îi mulţumesc lui Dan pentru activitatea sa extraordinară în slujba ţării. Directorul interimar va fi anunţat în scurt timp", a declarat Donald Trump duminică seară prin Twitter.

Conform unor surse de la Casa Albă citate de site-ul Axios.com, Donald Trump a decis să îl desemneze pe congresmanul republican John Ratcliffe pentru funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii pentru că a fost foarte încântat de modul în care acesta a contestat în cursul audierilor desfăşurate recent în Camera Reprezentanţilor raportul Comisiei Robert Mueller, care a anchetat ingerinţele electorale ruse.

Cotidianul The New York Times a relatat iniţial că John Ratcliffe era favorit pentru a deveni director al Comunităţii serviciilor de informaţii din SUA.

Surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com afirmau pe 12 iulie că Donald Trump ar intenţiona să îl înlocuiască pe Dan Coats din funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane. Donald Trump ar fi vrut chiar desfiinţarea funcţiei de director al Comunităţii serviciilor de informaţii, deoarece o consideră birocratică, dar, întrucât acest lucru nu este posibil, preşedintele ar fi analizat posibilitatea "diminuării atribuţiilor" acestui post, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Washington.

Dan Coats l-a deranjat pe Donald Trump de mai multe ori prin declaraţii publice. În 2018, Dan Coats a criticat, într-un interviu acordat NBC, presupusa relaţie apropiată pe care Donald Trump o are cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În urmă cu câteva luni, Dan Coats a declarat în Senatul SUA că este improbabil ca regimul din Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare, deşi Donald Trump susţine că înregistrează progrese în dialogul cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Directorul Comunităţii serviciilor de informaţii americane îi este subordonat direct preşedintelui şi are rolul coordonării tuturor agenţiilor secrete din SUA.