30 iulie 2019

Aviaţia militară israeliană a atacat poziţii iraniene din Irak

Mihai Draghici

Aviaţia militară israeliană a efectuat cel puţin două bombardamente în Irak, vizând poziţii militare iraniene, afirmă surse citate de presa arabă şi israeliană.

Sursă foto: Mediafax

Avioane israeliene au atacat duminică poziţii militare iraniene din Baza Ashraf, fostul Cartier General al grupului Mujahedinii Poporului din Iran, situată la 40 de kilometri nord-est de Bagdad şi la 80 de kilometri de frontiera Irakului cu Iranul, informează publicaţia Asharq Al-Awsat, citată de cotidianul Times of Israel. Un alt raid aerian a avut loc pe 19 iulie, vizând un depozit de rachete al miliţiilor şiite situat la nord de Bagdad. Bombardamentele au fost efectuate de avioane militare F-35 ale Forţelor Aeriene israeliene, afirmă surse diplomatice occidentale.

Conform postului Al-Arabiya, în atacuri au murit militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Armata irakiană a confirmat moartea unui combatant iranian şi rănirea altor doi. Statele Unite au negat implicarea în atacuri.

Bombardamentele marchează o extindere a operaţiunilor antiiraniene efectuate de armata israeliană. Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran. Hezbollah a trimis combatanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.