08 mai 2019

Administraţia SUA ameninţă cu sancţiuni companiile din Uniunea Europeană care continuă tranzacţiile cu Iranul

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump a avertizat, miercuri, că va impune sancţiuni asupra companiilor din cadrul Uniunii Europene care vor continua tranzacţiile cu Iranul.

Sursă foto: Mediafax

"Nu este nicio surpriză" că eforturile UE de creare a mecanismului special de tranzacţionare cu Iranul nu dau rezultate", deoarece există temeri în capitalele europene privind riscul sancţiunilor americane, afirmă emisarul special SUA Brian Hook.

"Băncile europene, companiile europene ştiu că noi vom aplica ferm sancţiuni împotriva acestui regim brutal şi violent. Orice mare companie europeană va alege întotdeauna piaţa americană în detrimentul celei iraniene", declară emisarul special american pentru Iran, citat de agenţia de presă Reuters.

Uniunea Europeană vrea să implementeze un mecanism special care să permită în continuare tranzacţiile cu Iranul, în pofida sancţiunilor impuse de Statele Unite după retragerea din Acordul nuclear cu Teheranul. Negocierile sunt însă în impas, în condiţiile în care niciun stat nu a acceptat găzduirea sediului mecanismului de tranzacţionare, de teama sancţiunilor SUA.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear.