23 ianuarie 2023

Brazilia şi Argentina încep pregătirile pentru o monedă comună

Dorin Oancea

Brazilia şi Argentina vor anunţa în această săptămână că încep lucrările pregătitoare pentru o monedă comună, într-o mişcare care ar putea crea în cele din urmă al doilea cel mai mare bloc monetar din lume.

Sursă foto: Mediafax

Cele mai mari două economii din America de Sud vor discuta planul în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta la Buenos Aires şi vor invita şi alte naţiuni din America Latină să se alăture.

Iniţial, se va pune accentul pe modul în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească "sur" (sud), ar putea stimula comerţul regional şi ar reduce dependenţa de dolarul american, au declarat oficialii pentru Financial Times. La început, aceasta ar urma să funcţioneze în paralel cu realul brazilian şi peso-ul argentinian.

"Va exista o decizie de a începe să se studieze parametrii necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la probleme fiscale la dimensiunea economiei şi rolul băncilor centrale", a declarat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, pentru Financial Times.

"Ar fi vorba de un studiu al mecanismelor de integrare comercială", a adăugat el. "Nu vreau să creez aşteptări false, este primul pas pe un drum lung pe care America Latină trebuie să îl parcurgă".

Iniţial un proiect bilateral, iniţiativa ar urma să fie oferită şi altor naţiuni din America Latină. "Este Argentina şi Brazilia care invită restul regiunii", a declarat ministrul argentinian.

O uniune monetară care ar acoperi întreaga Americă Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează FT. Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global atunci când este măsurat în dolari.

Alte blocuri monetare includ francul CFA, utilizat de unele ţări africane şi ancorat la euro, şi dolarul din Caraibele de Est. Cu toate acestea, acestea cuprind o parte mult mai mică din producţia economică mondială.

Este posibil ca acest proiect să dureze mulţi ani pentru a se concretiza; Massa a remarcat că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru a crea euro.

Un anunţ oficial este aşteptat în timpul vizitei preşedintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva în Argentina, care începe duminică seară, aceasta fiind prima călătorie externă a veteranului de stânga de la preluarea puterii la 1 ianuarie.