22 mai 2018

Boris Johnson: Va fi foarte dificil de încheiat un nou acord cu Iranul

Marian Avram

Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat, luni, că va fi foarte dificil să se încheie un acord mai vast cu Iranul, în contextul în care Statele Unite au prezentat o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Teheranul, relatează Politico.eu.

Sursă foto: Mediafax

”Nu va fi uşor să se încheie un acord într-un termen rezonabil. Perspectiva unui tratat vast cu Iranul este foarte, foarte dificilă. Dacă vor fi abordate probleme precum programul balistic, comportamentul nelegitim al Iranului din regiune sau armele nucleare, atunci un tratat atât de cuprinzător va fi foarte dificil de parafat”, a declarat ministrul britanic de Externe.

Declaraţiile lui Johnson au fost făcute la câteva ore după ce secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a prezentat o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administraţia de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care preşedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran" dacă nu va aplica solicitările SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancţiuni din istorie", a atras atenţia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times şi de BBC.