06 februarie 2020

Boris Johnson reiterează susţinerea pentru planul de pace israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump

Mihai Draghici

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a reiterat, joi, susţinerea pentru planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian.

Sursă foto: Mediafax

Boris Johnson a discutat telefonic cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Premierul britanic a reiterat susţinerea pentru planul de pace propus de Administraţia SUA şi pentru soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, a comunicat purtătorul de cuvânt al Downing Street, citat de agenţia Reuters.

Uniunea Europeană a respins planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump pentru conflictul israelo-palestinian, pledând pentru reluarea negocierilor şi pentru evitarea acţiunilor "unilaterale" care riscă să amplifice tensiunile.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, săptămâna trecută, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim "capitală nedivizată" a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne "capitala nedivizată" a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului. La rândul său, premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti.

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administraţia Donald Trump. "Vreau să le spun lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspiraţie şi nu va funcţiona. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coşul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului", a declarat Mahmoud Abbas.