04 septembrie 2019

Boris Johnson propune alegeri anticipate în Marea Britanie din cauza crizei Brexit / Camera Comunelor respinge propunerea

Mihai Draghici

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus, miercuri seară, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord, însă propunerea nu a strâns numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.

"Ţara trebuie să decidă dacă liderul opoziţiei sau eu mergem la Bruxelles pentru a rezolva" problema Brexit, a declarat Boris Johnson în Camera Comunelor.

"Dacă voi mai fi prim-ministru, voi încerca să obţin un acord. Şi, credeţi-mă, ştiu că pot. În opinia acestui Guvern, trebuie să fie organizate alegeri parlamentare pe 15 octombrie", a adăugat Boris Johnson, conform BBC, precizând că, în cazul în care Partidul Conservator (centru-dreapta) va forma şi viitorul guvern şi el va rămâne prim-ministru, va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit.

Camera Comunelor poate convoca alegeri anticipate cu o majoritate de două-treimi.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a denunţat lipsa de claritate a Guvernului Boris Johnson în privinţa Brexit şi s-a declarat favorabil unui scrutin parlamentar anticipat.

"Premierul ştie că nu există mandat pentru un Brexit fără acord, ideea nu este susţinută de o majoritate nici în ţară, nici în această Cameră parlamentară", a declarat Jeremy Corbyn, citat de Sky News.

"Aştept ziua în care acest Guvern şi Partidul Conservator sunt daţi afară de la putere", a adăugat Jeremy Corbyn.

Propunerea liderului de la 10 Downing Street nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece, mai fiind necesare 136 de voturi.

În favoarea propunerii au votat 298 de membri ai Camerei Comunelor, iar 56 s-au pronunţat împotrivă, iar restul parlamentarilor s-au abţinut, informează postul BBC News.

După eşecul propunerii privind convocare de anticipate, Boris Johnson l-a criticat dur pe liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, afirmând despre acesta că "a devenit primul lider al opoziţiei din istoria democratică a ţării noastre care a refuzat invitaţia la alegeri".

„Nu pot decât să speculez cu privire la motivul din spatele ezitării sale", a continuat premierul, adăugând: "Concluzia evidentă este că nu crede că poate câştiga".

Johnson l-a îndemnat apoi pe Jeremy Corbyn să "reflecteze asupra poziţiei sale".