Boris Johnson nu vrea „o altă amânare inutilă” a Brexit
Bianca PavalucaPrim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că nu doreşte organizarea de alegeri generale şi a îndemnat parlamentarii să nu susţină „o altă amânare inutilă” a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, sugerând că în caz contrar ar putea convoca alegeri anticipate pe 14 octombrie, relatează postul BBC.
Boris Johnson a sugerat că ar putea cere alegeri generale, care ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie, dacă parlamentarii blochează opţiunea unui Brexit fără acord săptămâna aceasta în Parlament.
Premierul britanic a transmis că o asemenea decizie ar face discuţiile ulterioare cu Uniunea Europeană sau obţinerea unui nou acord „absolut imposibile”.
„Dacă fac acest lucru, vor tăia picioarele de sub poziţia Marii Britanii şi vor face orice negocieri viitoare absolut imposibile”, a declarat prim-ministrul britanic.
De asemenea, Boris Johnson a transmis că este determinat să finalizeze Brexit până în data de 31 octombrie - fără doar şi poate - şi nu va cere Bruxellesului o altă amânare.
„Sub nicio circumstanţă nu voi cere Bruxellesului o amânare. Părăsim Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, fără doar şi poate”, a declarat Boris Johnson în faţa Downing Street.
Înainte de avertismentul adresat parlamentarilor britanici, Boris Johnson a anunţat că discuţiile cu oficialii europeni au progresat în ultimele săptămâni şi că şansele obţinerii unui acord sunt în creştere.
Johnson a anunţat că Marea Britanie are o viziune clară în ceea ce priveşte relaţiile viitoare cu Uniunea Europeană şi că Guvernul este extrem de concentrat pe îmbunătăţirea poziţiei ţării.
Totuşi, premierul britanic a sugerat că ar putea convoca alegeri generale dacă opoziţia şi rebelii din Partidul Conservator încearcă să blocheze opţiunea unui Brexit fără acord. Conform legislaţiei britanice, dacă prim-ministrul doreşte să convoace alegeri anticipate, trebuie să obţină susţinerea a două treimi din membrii Camerei Comunelor.
Reprezentanţi ai opoziţiei şi rebeli din cadrul Partidului Conservator au emis o propunere legislativă care ar urma să blocheze producerea unui Brexit fără Acord, în lipsa aprobării Parlamentului.
„Legea dă Guvernului timp pentru a ajunge la un nou acord cu Uniunea Europeană în cadrul reuniunii Consiliului European de luna viitoare, sau opţiunea de a cere o aprobare specifică din partea Parlamentului pentru producerea unui Brexit fără acord”, a declarat parlamentarul laburist Hilary Benn.
„Dacă aceste două condiţii nu au fost îndeplinite până la data de 19 octombrie, prim-ministrul trebuie să trimită preşedintelui Consiliului European o cerere de prelungire a Articolului 50 până la data de 31 ianuarie 2020”, a adăugat Benn.
Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.
Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.