23 iulie 2019

Boris Johnson, lider al Partidului Conservator şi implicit premier al Marii Britanii

Marinela Sarbu

Boris Johnson a fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi premier al Marii Britanii, a anunţat marţi Parlamentul de la Londra, potrivit Sky News.

Sursă foto: Mediafax

Boris Johnson a obţinut 92.153 de voturi, în timp ce contracandidatul său Jeremy Hunt a obţinut 46.656 de voturi, în cadrul scrutinului la care au participat mmebri ai Partidului Conservator (centru-dreapta), aflat la guvernare în Marea Britanie.

Prezenţa la urne în cadrul scrutinului intern a fost de 87,4%.

Boris Johnson va ţine primul discurs în calitate de prim-ministru miercuri, la Palatul Buckingham.

Johnson a fost felicitat de Theresa May, pe Twitter: ”Felicitări lui Boris Johnson pentru că a fost ales liderul Partidului Conservator - trebuie să lucrăm împreună pentru a livra un acord Brexit pentru toată Marea Britanie şi pentru a-l ţime departe de Guvern pe Jeremy Corbyn. Vei avea parte de tot sprijinul meu”.

Boris Johnson îşi va începe oficial mandatul de prim-ministru miercuri, după demisia Theresei May în contextul crizei Brexit.

Jeremy Corbyn: Boris Johnson a câştigat susţinerea partidului său, nu a ţării

Boris Johnson a obţinut susţinerea partidului său, însă nu a câştigat susţinerea întregii ţări, a declarat marţi liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn, în contextul în care acesta a fost ales la şefia Partidului Conservator şi implicit premierul Marii Britanii, relatează site-ul postului CNN.

Corbyn s-a declarat împotriva ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, despre care Boris Johnson a afirmat că este un scenariu pe care îl ia în considerare.

Johnson a anunţat anterior că doreşte să încheie un acord cu Uniunea Europeană, dar este pregătit să părăsească Blocul comunitar la data de 31 octombrie şi fără un acord.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.