24 septembrie 2019

Boris Johnson insistă că Brexitul se va produce pe 31 octombrie şi ar vrea noi alegeri

Mihai Draghici

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sugerat marţi că ar trebui organizate alegeri parlamentare anticipate, insistând că ţara oricum va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, informează agenţia Reuters.

"Un lucru evident ar fi convocarea alegerilor. Jeremy Corbyn este ilogic. Ar trebui să organizeze alegeri", a declarat Boris Johnson, referindu-se la liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie).

"În momentul de faţă, legea prevede că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie orice ar fi; ar fi interesant să obţinem un acord bun, iar noi lucrăm la acest lucru", a subliniat Johnson.

Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie a stabilit marţi că decizia premierului conservator Boris Johnson de a suspenda Parlamentul pentru a facilita producerea Brexit este ilegală.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.