20 noiembrie 2020

Boris Johnson anunţă cel mai mare buget de apărare de la finalul Războiului Rece

Andreea Soare

Marea Britanie a anunţat cel mai mare buget de apărare din ultimii 30 de ani, după ce prim-ministrul Boris Johnson a făcut public o creştere a bugetului cu 16,5 miliarde de lire sterline pentru forţele armate ale ţării, relatează CNN.

Sursă foto: Hepta

Banii sunt alocaţi pentru patru ani şi se adaugă bugetului existent. Pentru perioada 2020-2021, Ministerul Apărării din Marea  Britanie avea plănuit un buget de aproape 41, 5 miliarde de lire sterline.

„Securitatea noastră naţională, în următorii 20 de ani, va depinde de deciziile pe care le luăm azi”, a declarat Johnson, într-un discurs ţinut în faţa Camerei Comunelor.

Decizia a fost luată de către oficialii şi experţii din domeniul apărării, marcând astfel nevoia Marii Britanii de a-şi proiecta un nou loc pe scena internaţională.

Potrivit guvernului Johnson, banii vor fi folosiţi pentru tehnologie, pentru „spaţiul cibernetic şi pentru adresarea vulnerabilităţilor din arsenalul apărării noastre, care nu mai pot continua în felul acesta”, citează CNN.

Marea Britanie înfiinţează o agenţie dedicată Inteligenţei Artificiale

„Pentru a susţine aceste iniţiative, prim-ministrul va anunţa, de asemenea, crearea unei noi agenţii dedicate Inteligenţei Artificiale, crearea unei Forţe Naţionale de Securitate Cibernetică pentru protejarea cetăţenilor noştri şi crearea unui Comandament Spaţial, capabil de lansarea primei noastre rachete, în 2022 (n.n. din Scoţia)”, mai citează CNN.

De asemenea, se pare că Johnson are planuri mari pentru Marea Britanie şi în domeniul maritim: „Vom folosi banii bugetului adiţional de apărare şi pentru a restabili poziţia Marii Britanii drept cea mai mare putere navală a Europei”, a declarat prim-ministrul britanic.

Potrivit mai multor experţi, decizia guvernului Johnson nu are drept scop doar restabilirea poziţiei britanicilor pe scena internaţională, ci şi limitarea criticilor venite din partea membrilor Partidului Conservativ, care l-au criticat pe Johnson, în ultima perioadă, pentru cum a gestionat pandemia de coronavirus. De asemenea, potrivit unui oficial în apărare, această decizie ar fi şi o modalitate de a face pe plac noii administraţii Biden, arătându-şi, astfel, continuarea angajamentului în cadrul NATO.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nick Carter, s-a arătat „foarte încântat„ de anunţul prim-ministrului Johnson, subliniind, însă: „Suntem, de asemenea, conştienţi că, în timpul acestei crize cauzate de Covid, forţele armate au ieşit în faţă pentru a oferi rezilienţa de care naţiunea avea nevoie”.