29 august 2021

Boris Johnson: am terminat retragerea din Afganistan, dar ne vom întoarce după cei 150 de britanici şi 1.000 de afgani pe care i-am lăsat în urmă

Florin Jipa

La finalizarea retragerii din Afganistan, prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat că operaţiunea de evacuare a cetăţenilor britanici şi a afganilor aflaţi în pericol este una „diferită de orice am văzut în timpul vieţii noastre, arată BBC.

Sursă foto: UK Ministry of Defence
De asemenea, el a declarat că vor fi recuperaţi şi cei 150 de britanici şi 1.000 de afgani lăsaţi în urmă.
Totodată, Johnson a mulţumit celor 1.000 de militari şi diplomaţi care au făcut posibilă operaţiunea de evacuare a peste 15.000 de persoane într-un timp atât de scurt, de doar două săptămâni. Dintre cei 15.000 de evacuaţi, 5.000 au fost cetăţeni britanici şi 8.000 afgani care au ajutat efortul britanic, lucrând ca translatori sau pe alte poziţii.
Marea Britanie a intrat în războiul din Afganistan imediat după atacurile terorist din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, iar în cei aproape 20 de ani de conflicte a pierdut 457 de militari, conform publicaţiei Metro.
Totodată, Boris Johnson a declarat că misiunea militarilor a meritat: „nu este o întâmplare că nu a existat niciun atac terorist lansat împotriva Marii Britanii sau a altei ţări din Vest în aceşti 20 de ani.”
În acelaşi timp, premierul Marii Britanii a declarat că 3,6 milioane de fete au fost educate, lucru care va face diferenţa pe viitor.