16 ianuarie 2021

Bombele americane ar putea să nu mai ajungă în Arabia Saudită. Democraţii introduc rezoluţii pentru a se opune contractului semnat de Administraţia Trump cu Riad

Andreea Soare

Democraţii americani au introdus, vineri, rezoluţii pentru a se opune vânzării de către Administraţia Trump a unor bombe în valoare de mai multe milioane de dolari Arabiei Saudite, relatează The Hill.

Sursă foto: Profimedia

Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a introdus măsuri prin care exprimă opoziţia Congresului privind vânzarea de bombe Arabiei Saudite, pe fondul rolului acesteia în războiul civil din Yemen, care a dus la cea mai mare criză umanitară din istoria recentă.

„Nu există nicio justificare pentru decizia Administraţiei Trump de a grăbi procesul de vânzare a mii de bombe către Arabia Saudită – mai ales după vânzarea în grabă a celor 60.000 de muniţii, anul trecut”, a declarat Meeks, referindu-se la contractul din 2019 cu Arabia Saudită.

„Yemen este deja descris de către ONU ca cea mai mare criză umanitară din lume, iar această criză este agravată când SUA vând arme care pot fi folosite necugetat, ducând la pierderi de vieţi omeneşti”, a adăugat Meeks.

Recent, Administraţia Trump a aprobat un contract de 290 de milioane de dolari pentru vânzarea a 3.000 de bombe GBU-39 SDB I, muniţii şi alte echipamente militare către Riad. Acest contract vine după un alt contract privind 7.500 de bombe Paveway, pentru suma de 478 de milioane de dolari.

Pe 29 decembrie, notificarea Congresului privind acest contract a intrat într-o perioadă de 30 de zile în care legislatorii pot bloca vânzarea dacă doresc. Ultimele zile ale acestei perioade coincid cu primele zile ale administraţiei Biden, care a declarat, în trecut, că va revizui relaţia Washingtonului cu Riad.