12 iunie 2019

Bombardierele invizibile B2 vor fi dotate cu noi arme nucleare

Monitorul Apărării şi Securităţii

Raportul pe anul 2018 al serviciului de achiziţii al Forţelor Aeriene ale SUA cuprinde informaţii privind perspectivele de modernizare a avionului de bombardament în tehnologie stealth B2. Potrivit acestui document, modernizările preconizate vor fi începute în anul 2019 şi vor asigura „o putere de foc masivă destinată ţintelor celor mai bine apărate”. Primele noi bombe nucleare vor fi livrate în august 2019, iar primele opt aparate B2 modernizate vor fi livrate Forţelor Aeriene în anul 2022.

Sursă foto: Mediafax

Modificările punctuale se referă la bomba nucleară penetrantă în sol B-61 model 12 modernizată (destinată platformelor aeriene de transport la ţintă) şi o nouă avionică şi echipament de documentare şi achiziţie a ţintelor (targeting) denumit Sistem de Management al Apărării (DMS- Defense Management System).

DMS este descris ca oferind tehnologii cu totul de tehnologie nouă, care vor permite avionului evitarea atacurilor şi acţiunilor anti-aeriene inamice prin detectarea „semnăturilor” electronice ale sistemelor antiaeriene de la sol, antene perfecţionate şi măsuri de sprijin electronic (ESM) / cercetare radio (SIGINT) şi produse software care să integreze noile aparate cu avionica actuală consacrată a bombardierului B2.

Noutăţile software prezintă caracteristici specifice Inteligenţei Artificiale, care reflectă noul impuls de incorporare a acestui domeniu de vârf în tehnica militară americană şi se bazează pe capacităţi de calcul (la bord) cu putere de o mie de ori mai mare decât cea actuală. Între aceste noi caracteristici se numără un „autorouter” care va permite replanificarea misiunii programate, inclusiv actualizarea detaliilor ţintelor, chiar în cursul zborului, micşorând astfel „povara cognitivă” asupra piloţilor. De asemenea, acest autorouter va spori abilitatea avionului de „a evita ameninţările electronice”, chiar dacă noile realizări ruseşti nu pot completa ciclul de achiziţie – lovire contra bombardierului B2 după o eventuală slab probabilă detecţie.

Noile îmbunătăţiri sunt menite să prelungească viaţa operaţională a bombardierelor B2, pe măsură ce intră în exploatare bombardierele B1, în condiţiile unei modernizări semnificative, inclusiv în ceea ce priveşte armamentul nuclear strategic la bord.

Noua bombă nucleară B61-12 integrează posibilităţile mai multor variante funcţionale de lovire a ţintei, de la ţinte îngropate în sol, la loviri cu putere redusă sau mare, cu detonare deasupra solului sau contra buncărelor. Potrivit site-ului nuclearweaponsarchive.org, bomba B61 termonucleară gravitaţională are la bază un proiect de implozie a radiaţiilor „în doi paşi” şi este de putere redusă până la medie.

Comentatori din Washington afirmă că noua bombă „earth-penetrating” aduce o nouă paradigmă strategică prin extinderea masivă a domeniului ţintelor şi gamei de atacuri posibile în operaţii strategice. Această nouă capacitate va permite loviri mai precise asupra unor ţinte foarte bine protejate în subteran, fără a cauza distrugeri nenecesare deasupra solului sau în zona înconjurătoare.