19 mai 2018

Bombardiere ale forţelor aeriene chineze, în Marea Chinei de Sud

Teodora Marinescu

Bombardiere care aparţin forţelor aeriene ale Chinei au aterizat pe câteva din insulele şi recifele aflate în Marea Chinei de Sud, ca parte a exerciţiilor militare desfăşurate în regiunea disputată, se arată într-un comunicat, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Mai multe bombardiere de diferite tipuri, inclusiv cu rază lungă de acţiune sau cu capabilitate nucleară, au desfăşurat exerciţii la o bază aeriană din regiune, au informat forţele aeriene chineze.

"O divizie a Forţelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) a organizat recent multiple exerciţii cu bombardiere de tip H-6K. Acestea au aterizat pe insule şi recife din Marea Chinei de Sud, în scopul de a ne îmbunătăţi capabilitatea de a ajunge în orice punct al teritoriului şi de a putea efectua lovituri în orice moment", se arată în comunicat.

În comunicat se menţionează că pilotul bombardierului H-6K a efectuat antrenamente de atac asupra unor ţinte desemnate din mare şi apoi a aterizat pe un aeroport din zonă.

Statele Unite au trimis nave de război în regiunea Mării Chinei de Sud pentru a contracara pretenţiile teritoriale ale Chinei, care de asemenea reprezintă şi un motiv al disputelor cu Vietnam, Phillipine, Taiwan, Brunei şi Malaezia.

Trupele chineze deţin baze aeriene, sisteme de comunicaţii şi radar, cât şi armament de apărare, inclusiv piste de aterizare speciale pentru avioanele militare.