11 martie 2019

Bolton: Trump este deschis la ideea unui nou summit cu Kim Jong Un, dar ar putea să mai dureze ceva timp până va avea loc o nouă întrevedere între cei doi lideri

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, este dispus să participe la un nou summit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, însă ar putea sa dureze ceva timp până când un astfel de eveniment va avea loc, a declarat John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Sursă foto: Mediafax

Oficialul american a declarat pentru postul ABC News că Statele Unite nu-şi fac iluzii în ceea ce priveşte capacităţile Coreei de Nord, însă preşedintele Trump rămâne încrezător în relaţia sa personală cu liderul de la Phenian, potrivit The Japan Times.

Afirmaţiile lui Bolton vin în contextul în care două institute de cercetare americane şi serviciile de informaţii de la Seul au comunicat că regimul nord-coreean reconstruieşte o bază de lansare rachete la Sohae, în partea de vest a ţării.

Consilierul prezidenţial a refuzat să comenteze aceste informaţii şi să spună dacă un nou test balistic nord-coreean ar anula negocierile cu SUA, însă a afirmat că a fost o eroare să se presupună că regimul de la Phenian se va conforma "automat" obligaţiilor sale.

"Preşedintele este încrezător în relaţia sa personală cu Kim Jong Un. A investit mult timp în încercarea de a dezvolta această relaţie", a declarat Bolton.

Trump "a spus că este deschis la un al treilea summit, niciunul nu a fost programat, şi ar putea fi nevoie ca să mai treacă timp. Însă este pregătit să implice din nou pentru că este de părere că perspectivele pentru Coreea de Nord - pentru care încearcă să-l convingă pe Kim Jong Un să accepte denuclearizare - sunt chiar spectaculoase", a explicat consilierul prezidenţial.

În interviul pentru ABC, cât şi într-un altul acordat postului Fox News Channel, Bolton a părut să excludă posibilitatea unui acord parţial cu Coreea de Nord, adăugând că Trump a propus un "acord mare" la summitul din Vietnam, ce presupunea denuclearizarea completă a Coreei de Nord, dar şi renunţarea la armele chimice şi biologice deţinute de Phenian.