06 mai 2019

Bolton: SUA desfăşoară transportoare şi bombardiere în Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul

Marinela Sarbu

Administraţia Trump desfăşoară o serie de transportoare şi bombardiere în Orientul Mijlociu ca răspuns la "indicii şi avertismente" venite dinspre Iran şi pentru a arăta că Statele Unite vor răspunde oricărui atac, a declarat consilierul american de securitate, John Bolton, relatează Reuters.

Pe fondul tensiunilor deja crescânde dintre Washington şi Teheran, un oficial american a declarat că desfăşurarea a fost ordonată "ca o descurajare a ceea ce a fost văzut ca o potenţială pregătire a forţelor iraniene şi reprezentărilor sale care ar putea indica eventualele atacuri asupra forţelor americane din regiune". Totuşi, oficialul, vorbind cu condiţia anonimatului, a declarat că Statele Unite nu se aşteaptă la un atac iminent din partea Iranului.

Bolton, care a condus o politică americană din ce în ce mai aprigă împotriva Iranului, a declarat că decizia, care ar putea exacerba problemele dintre cele două ţări, a fost menită să trimită un mesaj "clar şi de necontestat" privind răspunsul SUA faţă de Teheran.

Deşi el nu a pecizat nicio activitate iraniană specifică care să ridice noi preocupări, Iranul a avertizat recent că va bloca Strâmtoarea Hormuz dacă va fi împiedicată să utilizeze această cale navigabilă strategică. Aproximativ o cincime din petrolul consumat la nivel global trece prin acesată strâmtoare.