03 iulie 2019

Boiko Borisov susţine că Bulgaria a refuzat şefia diplomaţiei UE pentru a nu pierde o funcţie de comisar european cu un portofoliu real

Mircea Olteanu

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa a refuzat funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, deoarece astfel ar pierde o poziţie de comisar european cu un portofoliu real, informează site-ul agenţiei Novinite.

Sursă foto: Mediafax

"Ce este mai important pentru noi - un comisar cu un portofoliu real sau un negociator european de rang înalt", a declarat luni Borisov pentru postul Naţional Bulgar de Radio.

Mariya Gabriel, actualmente comisar european pentru economie digitală şi societate digitală, şi-a dovedit abilităţile în calitate de comisar, astfel că Sofia va propune ca ea să-şi păstreze funcţia şi în timpul următorului mandat al Comisiei Europene.

Imaginaţi-vă că este posibil să se întâmple ca ţările din Balcanii de Vest să nu primească o invitaţie pentru declanşarea de negocieri pentru aderarea la UE. Atunci, kosovarii, albanezii, macedonenii şi sârbii ar spune că nu s-a întâmplat "din cauza comisarului bulgar", a explicat premierul de la Sofia.

Marţi, după negocieri intense, pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.