27 martie 2023

Bogdan Aurescu: România a fost, este şi va rămâne deplin angajată în sprijinul Republicii Moldova

Gabriel Pecheanu

România a fost, este şi va rămâne deplin angajată în sprijinul Republicii Moldova, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis cu prilejul zilei de 27 Martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Sursă foto: Mediafax

„Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României, ca urmare a votării, de către Sfatul Ţării de la Chişinău, la 27 martie 1918, a Declaraţiei de Unire. Acest act a consfinţit, într-o perioadă de mari transformări pe întreg continentul european, comunitatea profundă de limbă, istorie, cultură şi spiritualitate împărtăşită de locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului. Este o zi de sărbătoare naţională, aşa cum a fost stabilită prin Legea nr. 36, promulgată la 27 martie 2017 de către Preşedintele României. Anul acesta, marcarea sa este cu atât mai specială cu cât are loc la doar câteva zile distanţă de la promulgarea, de către Preşedintele Republicii Moldova, a Legii care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”, transmite Bogdan Aurescu.

El apreciază că „Bucureştiul şi Chişinăul îşi unesc în prezent forţele pentru un obiectiv comun esenţial, cel al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

„Este un obiectiv prioritar de politică externă al României, asumat ferm încă din anul 2010 când a fost încheiat Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Un ţel care a devenit mai apropiat după ce, la 23 iunie 2022, cu sprijinul hotărât şi important al României, Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE. Ne confruntăm cu o perioadă complexă, dificilă, în care Republica Moldova resimte în mod acut consecinţele războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Republica Moldova trece prin crize suprapuse, cele mai agresive dintre ele în mod artificial ţintite împotriva sa, inclusiv prin acţiuni de destabilizare menite să deraieze cursul european ales prin vot democratic de cetăţenii Republicii Moldova”, adaugă şeful Diplomaţiei de la Bucureşti.

El precizează că România „a fost, este şi va rămâne deplin angajată în sprijinul Republicii Moldova”.

„Fie că vorbim de asistenţă financiară nerambursabilă, de sprijin pentru reforme, pentru interconectare energetică şi de transport cu România şi UE, de susţinere fermă şi prioritară pentru integrare în UE, precum şi de sprijin în plan european pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova sau pentru mobilizarea unui sprijin cuprinzător la nivel internaţional în sprijinul Republicii Moldova, inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care am iniţiat-o anul trecut împreună cu omologii mei din Germania şi Franţa. Rămânem pe deplin alături de Republica Moldova în eforturile sale de a oferi tuturor cetăţenilor săi stabilitate şi prosperitate, într-o societate întemeiată pe principiile statului de drept şi pe valorile europene, în care cetăţenii Republicii Moldova se regăsesc în mod atât de firesc”, încheie Aurescu.