01 decembrie 2022

Bogdan Aurescu participă joi la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE

Cosmin Pirv

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va participa joi, la Lodz, în Polonia la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Sursă foto: Mediafax

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de al doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Miniştrii afacerilor externe din statele participante vor evalua mediul de securitate din spaţiul OSCE şi vor aborda tema activităţilor viitoare ale Organizaţiei.

În cadrul dezbaterilor, ministrul român al afacerilor externe va reconfirma angajamentul faţă de sprijinirea eforturilor de consolidare a rolului OSCE în contextul actual de securitate.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va reitera condamnarea în termenii cei mai fermi a agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei şi va puncta sprijinul României pentru eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi.

„Reuniunea va fi un prilej pentru reafirmarea solidarităţii depline a României cu Ucraina şi cu poporul ucrainean, inclusiv pentru evidenţierea sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina. În contextul reuniunii OSCE la nivel de miniştri, şeful diplomaţiei române va exprima susţinerea fermă de către România a rolului OSCE în soluţionarea conflictelor prelungite şi va evidenţia importanţa implementării depline, de către toate statele participante, a angajamentelor asumate pe cele trei dimensiuni ale OSCE (politico-militară, economică şi de mediu, umană)”, arată MAE.