03 mai 2019

Bloomberg: Partenerii de coaliţie ai Angelei Merkel resping insistenţa lui Donald Trump pentru majorarea bugetului apărării

Mihai Draghici

Lideri ai Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, formaţiune aflată la guvernare alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU), condusă de cancelarul Angela Merkel, au respins insistenţa pentru înarmare a preşedintelui SUA, Donald Trump, inclusiv majorarea bugetului militar, relatează Bloomberg.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Donald Trump a avut o poziţie vehementă în privinţa cererilor de majorare a bugetului militar german, acuzând Berlinul că ar datora "miliarde". Însă social-democraţii germani au un mesaj clar: nu se va întâmpla. În contextul unei serii de acţiuni diplomarice, cancelarul Angela Merkel a acceptat obiectivul NATO de a se aloca 2% din PIB apărării, chiar dacă va dura mai mult decât vor Statele Unite. Dar oficiali din cadrul Partidului Social-Democrat, care deţine controlul asupra Ministerului Finanţelor şi este de nouă ani partener de coaliţie al Angelei Merkel, au subliniat că ţinta de 2% din PIB este o direcţie arbitrară şi că nu au intenţia de a o atinge. Dacă Guvernul Angela Merkel nu va cădea, SPD va fi la putere până cel puţin în anul 2021, când sunt programate noi alegeri, comentează agenţia Bloomberg.

"Este un plan ineficient şi nu îl vrem", a declarat Carsten Schneider, vicepreşedinte al grupului SPD din Bundestag. Ţinta de 2% ar însemna dublarea bugetului pentru apărare, a argumentat politicianul german: "Nu avem de gând să urmăm fetişismul pentru înarmare al lui Trump".

"Opoziţia exercitată de SPD reflectă o realitate politică din Germania care are potenţialul de a aduce domeniul apărării în centrul disputelor care afectează relaţiile transatlantice. Printre probleme se numără disputele comerciale, nemulţumirea Germaniei faţă de interdicţiile impuse companiei chineze Huawei Technologies şi susţinerea de către Angela Merkel a gazoductului rus din Marea Baltică, proiect contestat de SUA. În iulie 2018, Donald Trump a perturbat summitul NATO, evidenţiind că, dintre aliaţii europeni, Germania trebuie să majoreze imediat bugetul pentru apărare", notează editorialiştii Patrick Donahue şi Birgit Jennen într-un articol publicat de agenţia Bloomberg.

În martie, unii politicieni germani au cerut expulzarea ambasadorului SUA, Richard Grenell, după ce diplomatul a criticat un proiect de buget care prevedea reducerea fondurilor pentru apărare. SPD argumentează că publicul este sceptic în legătură cu înarmarea, într-o ţară care a adoptat o politică pacifistă în cele şapte decenii de la al II-lea Război Mondial.

"Nu merită să discutăm despre cifre nerealiste. Cred că fixaţia pentru această cifră este greşită", afirmă Nils Schmid, un deputat SPD care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe din Bundestag.

Sondajele de opinie arată că publicul nu vrea redirecţionarea a zeci de miliarde de euro de la programe sociale spre înarmare. Cel puţin 59% dintre germani se opun majorării semnificative a bugetului pentru apărare, iar 27% susţin suplimentarea fondurilor, arată un sondaj YouGov publicat în aprilie în revista Handelsblatt.

Cu toate acestea, presiunile internaţionale şi necesitatea de menţinere a capacităţii de reacţie a armatei germane vor forţa la un moment dat Germania să atingă obiectivul NATO, admit oficiali din cadrul Uniunii Creştin-Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel. Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar CDU responsabil de Apărare şi Afaceri Externe, a declarat că armata germană are nevoie de investiţii în privinţa transporturilor şi submarinelor. "Germania are o obligaţia de a asuma responsabilităţi la nivel mondial. Va urma o dezbatere foarte dificilă", a spus Wadephul.