01 februarie 2024

Bloggerii militari ruşi şi influenţa asupra spaţiului public. ISW: Rusia continuă eforturile retorice de prevenire a integrării Moldovei în UE pentru a stabili condiţiile unei agresiuni ruseşti

Andreea Soare

Pe 29 şi 30 ianuarie, oficialii moldoveni şi ucraineni au reiterat că Moldova şi Ucraina vor să rezolve conflictul din Transnistria prin metode diplomatice şi prin dialog cu reprezentanţii transnistreni. Cu toate acestea, un blogger militar rus, care transmite în spaţiul public mesajele Kremlinului, susţine că Moldova desfăşoară acţiuni militare care ameninţă Transnistria, astfel stabilind condiţiile publice unei viitoare agresiuni militare ruseşti în zonă, „necesară protejării Transnistriei”, scrie ISW.

Sursă foto: AP

Acelaşi blogger militar rus a comentat declaraţiile oficialilor moldoveni şi ucraineni de pe 29 şi 30 ianuarie şi a transmis că Moldova este interesată de metodele diplomatice de rezolvare a conflictului doar „verbal”, dar că, de fapt, vrea să-şi folosească politicile economice pentru a „şantaja” Transnistria.

Şi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, a transmis pe 31 ianuarie că Moldova „sugrumă” economic anumite regiuni din Moldova, care nu sunt de acord cu politicile guvernului moldovean, referindu-se la Transnistria şi Găgăuzia.  Liderii acestor două regiuni s-au plâns, în ultima perioadă, despre probleme socio-economice şi politice.

Un alt blogger rus a transmis aceleaşi informaţii ca Zaharova, susţinând că guvernul moldovean acuză Rusia pentru problemele socio-economice ale Moldovei.

Naraţiunea Kremlinului despre problemele socio-economice din Moldova promovează ideea că acţiunile Moldovei, menite să o aducă mai aproape de integrarea occidentală, în special mai aproape de UE, afectează economia Moldovei şi provoacă nemulţumiri în rândul oamenilor.

Transmiterea politicilor şi discursurilor Kremlinului prin intermediul bloggerilor militari ruşi s-a accentuat odată cu invazia Rusiei în Ucraina şi pe fondul pierderii credibilităţii presei ruseşti în Rusia.

Bloggerii militari ruşi

Preşedintele Vladimir Putin se bazează, în general, pe manipularea naraţiunilor din media şi pe limitarea/ filtrarea informaţiilor care ajung la poporul rus pentru a evita nemulţumirile cu privire la acţiunile Kremlinului. De cele mai multe ori, ruşii primesc „informaţii” din presa rusă şi de pe reţelele sociale potrivit cărora viaţa în afara graniţelor ruseşti este dezastruoasă, Rusia este puternică în ciuda interferenţelor străine sau că orice efort de reformare a structurii puterii ruseşti este inutilă deoarece Kremlinul este aproape invincibil.

Bloggerii militari ruşi, însă, au început, din februarie 2022, să ia cu asalt reţelele Telegram şi, iniţial, chiar subliniau anumite deficienţe ale armatei ruseşti, promovându-se ca „voci naţionaliste”, care vor „ce-i mai bine pentru popor”. Treptat, însă, odată ce au captat atenţia Kremlinului şi s-a observat impactul acestor voci, bloggerii militari ruşi şi-au atenuat criticile la adresa Moscovei şi liderilor militari până în punctul în care au ajuns să treacă de partea celor aspru criticaţi anterior, de bună voie sau nu.

Unii dintre ei au ajuns în spatele gratiilor pentru că au refuzat colaborarea cu Kremlinul. Acesta este cazul bloggerului militar Igor Girkin, un naţionalist rus care a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru că „l-a provocat” pe preşedintele Putin. Acesta a fost arestat la o lună de la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, fiind, de altfel, un susţinător al acestuia.

Bloggerii militari ruşi încă influenţează o bună parte din utilizatorii reţelelor sociale, mai ales că, iniţial, s-au prezentat ca voci alternative, care transmit doar adevărul despre ce se întâmplă, de exemplu, în războiul din Ucraina. Aceştia au început, treptat, să joace şi un rol important în campaniile de recrutare militară. Kremlinul a ajuns acum să privească aceşti bloggeri nu ca o ameninţare la adresa statului, ci ca metode de influenţare a informaţiilor din spaţiul public.