16 mai 2021

Bilanţ la a şaptea zi de conflict în Gaza: HAMAS a tras 3.000 de rachete, Israelul a interceptat 90%. 75 combatanţi au fost ucişi, dar şi 41 de copii

Florin Jipa

Conform purtătorului de cuvânt al MAE israelian, Lior Haiat, organizaţia Hamas a tras 2.800 de rachete săptămâna asta, iar sistemul Iron Dome a interceptat 90%. Acesta a declarat că armata israeliană loveşte doar ţinte militare, iar 75 de combatanţi Hamas au fost ucişi, dar şi 10 civili şi un militar israelieni. De asemenea, Iron Dome a reuşit să intercepteze şi să pună la pământ, în premieră, trei drone cu explozibil.

Sursă foto: Mediafax

Despre bombardarea clădirii în care erau corespondenţii internaţionali de presă, armata israeliană a comunicat că jurnaliştii au fost anunţaţi să părăsească turnul pe care militanţii l-au folosit pentru: birouri pentru informaţiile militare, cercetare şi dezvoltare armament şi centru de comandă şi coordonare a activităţilor militare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, aproximativ 145 de palestinieni, printre care 41 de copii, au fost ucişi şi 1.100 răniţi de luni, de când a început conflictul.

Liderul HAMAS, Ismail Haniyeh, a avertizat Israelul asupra acţiunilor militare: „Netanyahu, nu te juca cu focul. Moscheea Al-Aqsa este credinţa noastră şi religia noastră şi explozia revoluţiei noastre. Manipularea detonează Cisiordania şi Gaza şi aruncă în aer întreaga regiune, iar poporul palestinian şi naţiunea s-au ridicat pentru a proteja moştenirea profeţiei. S-au ridicat în toata lumea pentru ţara Palestinei, Ierusalimului şi Al-Aqsa," a declarat acesta conform AP.

Astăzi este planificată şi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre cel mai grav conflict israeliano-palestinian din ultimii ani.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că va continua ofensiva asupra grupului militant atât timp cât este necesar. „Această operaţiune militară va continua atât timp cât va fi nevoie până când ne vom atinge obiectivele şi vom aduce pace şi siguranţă tuturor cetăţenilor israelieni," a mai spus spus Netanyahu pentru Jerusalem Post.