22 ianuarie 2019

BILANŢ: Forţele Terestre Române au fost în 2018 principalul contributor cu personal şi tehnică de luptă la misiunile în afara teritoriului naţional

Indira Crasnea

Forţele Terestre Române au fost în 2018 principalul contributor cu personal şi tehnică de luptă la misiunile în afara teritoriului naţional, se spune în bilanţul acestei categorii de forţe, care a fost prezentat marţi la şedinţa de autoevaluare al SMFT.

Sursă foto: Mediafax

"Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAT şi ale eşaloanelor militare superioare în domeniul misiunilor în afara teritoriului statului român, Forţele Terestre Române au rămas şi anul trecut, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, principalul contributor al Armatei României, din punct de vedere al personalului participant (1.339 de militari) şi tehnicii militare dislocate în exteriorul ţării", se spune în bilanţ. 

În ansamblu, bilanţul precizează că în anul care s-a încheiat "s-au planificat, organizat şi desfăşurat un număr de 12 exerciţii majore (în poligoane din ţară, în principal, dar şi din străinătate) la care au participat aproximativ 8.000 de militari (din care 1.600 colegi din state membre ale NATO şi partenere)".

Bilanţul Forţelor Terestre Române pe 2018 mai menţionează cele două evaluări şi certificări majore ale anului: cea a Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, dislocat în România şi a  Comandamentului Multinaţional al Brigăzii Sud-Est. 

"În martie, 2018, la finele exerciţiului „DACIAN LANCER-18” din Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, componentă a structurii de forţe a NATO dislocată în România, a fost evaluat de reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Terestre Aliate ca fiind în măsură, la nivelul de responsabilitate, să asigure comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip articol 5 (Apărare Colectivă), pe flancul de sud-est al Alianţei.

În luna noiembrie, în facilităţile de instrucţie ale aceluiaşi poligon din zona Cincu, la finele exerciţiului „SCORPIONS FURY-18”, la care luau parte aproximativ 1.800 de militari români şi din state membre ale NATO, se evalua capacitatea operaţională a unei noi structuri de forţe a NATO dispusă în România, Comandamentul Multinaţional al Brigăzii Sud-Est. Şi de această dată, efortul de aproape doi ani de planificare şi organizare al militarilor craioveni şi din ţări partenere ale NATO a fost încununat cu succes prin confirmarea de către locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, a atingerii capacităţii finale a brigăzii multinaţionale astfel încât, la nevoie, pe nivelul de responsabilitate şi această mare unitate să fie în măsură să asigure comanda şi controlul unei operaţii NATO, în baza activării articolului 5 al Tratatului Organizaţiei Nord-Atlantice, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei din flancul de sud-est al Alianţei", se detaliază în bilanţ.

 "Anul 2018 a fost unul plin de realizări pentru Forţele Terestre Române, în principalele noastre domenii de responsabilitate. În an centenar, doar dacă ne referim la cele două certificări ale structurilor NATO din ţara noastră - Comandamentele Multinaţionale ale Divizie Sud-est, respectiv Comandamentul Brigăzii Sud-Est, sunt împliniri de care suntem tare mândri”, a spus la şedinţa de autoevaluare generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

La şedinţă au fost prezenţi ministru Apărării, Gabriel Leş şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.