26 ianuarie 2022

Biden: Trupele americane şi NATO nu vor fi dislocate în Ucraina

Andreea Soare

Preşedintele Biden a declarat, marţi, că nu vor fi dislocate trupe americane sau NATO în Ucraina, în contextul tensiunilor de la graniţa ruso-ucraineană sau al unei posibile invazii a ruşilor în teritoriul ucrainean, scrie The Hill.

Sursă foto: Mediafax

„Nu vor fi trupe americane în Ucraina”, a declarat acesta.

SUA şi aliaţii au avertizat că Rusia se pregăteşte de o invazie a Ucrainei, în contextul masării a peste 100.000 de militari ruşi în apropiere de graniţa cu Kiev. Comentariile lui Biden vin după ce Pentagonul a anunţat, luni, că pune în stare de alertă 8.500 de militari pentru a-i disloca în estul Europei. Aceştia vor ajuta Forţa de Răspuns a NATO, care încă nu a fost activată.

Întrebat ce acţiuni ar duce la dislocarea celor 8.500 de militari americani, acesta a spus că depinde de „ceea ce face sau nu face Putin”.

„Orice persoană din Polonia are motive pentru a fi îngrijorată cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla şi ce efecte ar putea apărea. Nu avem vreo intenţie de a trimite trupe americane sau forţe NATO în Ucraina. Însă... vor fi consecinţe economice serioase dacă va face o mişcare (n.r. Rusia)”, a continuat Biden.

Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa nu va trimite trupe în Ucraina.

„NATO nu va trimite trupe în Ucraina. Însă trebuie să ne asigurăm că nu există dubii cu privire la pregătirea noastră şi la angajamentul de a proteja şi apăra toţi aliaţii, în special în partea estică a alianţei”, a spus acesta.