12 mai 2024

Biden: războiul s-ar termina mâine dacă Hamas ar elibera ostaticii. De ce refuză organizaţia teroristă să-i predea pe cei 128 de ostatici, din care nu se ştie câţi mai sunt în viaţă

Florin Jipa

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că o încetare a focului în războiul în curs de desfăşurare din Gaza ar fi posibilă chiar „mâine" dacă Hamas eliberează 128 de ostatici deţinuţi de la masacrul grupului terorist din 7 octombrie.

Sursă foto: IDF

„Mâine va exista o încetare a focului dacă Hamas va elibera ostaticii", a declarat Biden la o strângere de fonduri în afara oraşului Seattle, la domiciliul unui fost director Microsoft, după ce a evitat subiectul la trei evenimente similare vineri, arată Times of Israel.

Cea mai recentă rundă de discuţii indirecte dintre Israel şi Hamas cu privire la un acord pentru oprirea luptelor în Fâşie şi eliberarea ostaticilor a părut să se încheie fără niciun progres vizibil în această săptămână, deoarece grupul terorist a declarat că nu are intenţia de a renunţa la o propunere deja respinsă de Israel.

Oficialii din Israel au fost deranjaţi că pentru prima etapă a acordului de încetare a focului, care ar fi fost de 42 de zile, Hamas a adăugat la eliberarea celor 33 de ostatici, care ar fi trebuit să fie în viaţă, „sau morţi”. De asemenea, Hamas a refuzat să spună câţi ostatici deţine sau câţi mai sunt în viaţă din cei 128.

Totodată, au fost disensiuni referitoare la numărul de deţinuţi palestinieni care ar trebui eliberaţi pentru fiecare ostatic bărbat. Un alt punct care nu a fost rezolvat face referire la situaţia din Gaza post război, Hamas dorind să rămână la conducere şi chiar să se ocupe de reconstrucţia Fâşiei, în timp ce premierul Netanyahu doreşte distrugerea completă a organizaţiei teroriste.

Astăzi Israelul sărbătoreşte Ziua Memorială, a neuitării, pentru militarii şi civilii celor care au murit în războaiele Israeliene. 1594 de militari şi civili au fost ucişi de la ultima comemorare, marcând cel mai mortal an pentru forţele de securitate şi civilii ţării din ultimele cinci decenii. Între timp, Armata Israelului evacuează alte patru cartiere din Rafah, deoarece extinde operaţiunea. Peste 300.000 de palestinieni au fost evacuaţi din cartierele de la est de Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, în „zona umanitară" de lângă Khan Yunis, dar există încă probabil 200-300.000 care au mai rămas.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Rafah, a declarat că numărul palestinienilor ucişi a depăşit 34.000. Hamas nu specifică câţi dintre aceştia aparţin organizaţiei, dar Armata Israelului a comunicat că a ucis peste 10.000 de terorişti în cele peste 7 luni de război.