31 octombrie 2021

Biden oferă ridicarea sancţiunilor dacă Iranul va renunţa la ambiţiile sale nucleare

Alexandru Gologan

Sursă foto: Mediafax

Confruntat în vederea reluării negocierilor cu Iranul, preşedintele Joe Biden este dispus să ridice sancţiunile, dacă Teheranul va renunţa la ambiţiile sale nucleare. Propunerea preşedintelui american a fost susţinută de cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cei patru lideri s-au întâlnit separat în cadrul conferinţei G-20 de la Roma pentru a-şi planifica strategia de abordare a Iranului. În ultima perioadă, iranienii şi-au rafinat metodele de îmbogăţire cu uraniu, fapt ce a stârnit interesul observatorilor internaţionali, care au tras un semnal de alarmă.

„Sancţiunile vor fi ridicate dacă Iranul va face paşi spre a renunţa la ideea de a produce armament nuclear. Avem speranţa că noul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, va profita de această oportunitate şi va deschide calea negocierilor. Acesta este singurul mod sigur prin care putem evita orice escaladare periculoasă, care nu este în interesul niciunei ţări”, se arată într-o declaraţie comună semnată de cei patru.

Biden nu este dispus să avanseze în procesul de negociere fără angajamente clare din partea Iranului, relatează Miami Herald.