07 iunie 2024

Biden anunţă un nou ajutor militar de 225 milioane de dolari pentru Ucraina, în timpul întâlnirii cu Zelensky

Florin Jipa

Preşedintele american Joe Biden a anunţat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 225 de milioane de dolari în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Paris, pe 7 iunie, a raportat corespondentul CNN.

Sursă foto: X

Zelensky i-a mulţumit lui Biden pentru asistenţa nou promisă în timpul discuţiilor, la care au participat şi secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin. 

Associated Press a raportat pe 6 iunie că pachetul va conţine noi muniţii HIMARS, sisteme de mortiere şi obuze de artilerie. Potrivit oficialilor citaţi de AP, pachetul de ajutor ar trebui să includă, de asemenea, obuziere de 155 mm, rachete de apărare aeriană HAWK, rachete antiaeriene Stinger, sisteme antiblindate Javelin şi AT-4, vehicule blindate, bărci de patrulare, remorci, materiale de deminare şi o gamă largă de piese de schimb şi echipamente.

Pe 1 iunie, Statele Unite au permis Ucrainei să lovească cu armele americane ţinte militare de pe teritoriul Rusiei, pe o adâncime de 300 de km, în dreptul regiunii ucrainene Harkov, fără a fi atinse Moscova sau Kremlinul, conform unui interviu acordat de preşedintele Biden.

Conform Boston Globe, în timpul convorbirilor de astăzi, preşedintele Biden şi-a exprimat regretul pentru întârzierea de luni de zile a aprobării ajutorului militar de peste 60 miliarde dolari pentru anul fiscal 2024, ceea ce a dat posibilitatea Rusiei să-şi refacă dispozitivul de luptă şi să iniţieze mai multe atacuri devastatoare pe teritoriul Ucrainei.