24 noiembrie 2021

Biden a invitat Taiwanul la Summitul Democraţiei din decembrie. Rusia şi China nu se află pe lista invitaţilor

Andreea Soare

Joe Biden a invitat Taiwanul la un summit virtual despre democraţie, alături de alte peste 100 de ţări – printre care şi România – aceasta fiind o măsură care ar putea amplifica tensiunile cu China, scrie YahooNews.

Sursă foto: Mediafax

Conferinţa este parte a unei campanii a preşedintelui american, care a plasat lupta dintre democraţii şi guverne autoritare în centrul politicii sale externe.

Summitul pentru Democraţie va avea loc pe 9 şi 10 decembrie 2021. Lista ţărilor participante a fost publicată de Departamentul de Stat marţi.

Printre invitaţi se numără şi Taiwanul, pe care SUA nu o recunosc drept ţară independentă, dar care reprezintă un model de democraţie. Rivalii americanilor, Rusia şi China, nu au fost invitaţi la summit. Această acţiune a SUA ar putea deranja Beijingul, care critică orice utilizare a cuvântului „Taiwan” pe scena internaţională şi relaţia dintre taiwanezi şi americani.

Totodată, Turcia, un aliat NATO al SUA, nu a intrat pe lista invitaţilor, mai ales că Biden l-a numit pe Recep Tayyip Erdogan „autocrat”, anul trecut.

De asemenea, din Orientul Mijlociu, doar Israel şi Irak au fost invitate.

Din Europa, în ciuda tensiunilor cu Bruxelles, Polonia a fost inclusă pe lista americanilor, însă nu şi Ungaria. România, Moldova,  Ucraina şi Bulgaria sunt incluse pe listă.