28 iulie 2018

BIAS 2018: Prima ieşire în public a unui MIG 21 LanceR, după tragedia de la Borcea

Nicolae Oprea

Forţele Aeriene Române nu au zburat la BIAS cu aparate MIG 21 LancerR, chiar dacă săptămâna trecută a fost ridicată interdicţia de zbor, după accidentul de acum trei săptamâni, de la Borcea, unde un pilot şi-a pierdut viaţa. Cu toate acestea, cei prezenţi au putut vedea un aparat MIG 21 LanceR expus.

Forţele Aeriene Române au expus un MIG 21 LanceR la show-ul aerian Bucharest International Air Show (BIAS), aflat la cea de-a zecea ediţie şi au permis copiilor să se urce la bordul aparatului de luptă. De asemenea, Forţele Aeriene Române au expus şi un F16, iar americanii şi-au prezentat două aparate de tip F15.

Pe lângă show-ul aviatic, organizatorii BIAS au pus la dispoziţia publicului o expoziţie de aparate de zbor, iar atracţia evenimentului a fost un elicopter care poate fi folosit şi la transportul VIP.

Intrarea liberă la BIAS a făcut ca platourile de pe Aeroportul Băneasă să fie neîncăpătoare, circa 40.000 de oameni participând sâmbătă la cel mai mare show aerian din România.

Fără îndoială, cei mai încântaţi de acest eveniment au fost copiii, care s-au putut bucura şi de exponatele statice, precum avioane de acrobaţie sau elicoptere. Încântarea a fost atât de mare in rândul celor mici, încât au aşteptat cuminţi minute în şir pentru a prinde un loc bun de o fotografie cu aparatul de zbor.

De la eveniment nu au lipsit nici tradiţionalele grătare cu mici şi nu puţini au fost vizitatorii care s-au răcorit cu bere, sub soarele arzătoar de la amiază.

Temperaturile ridicate au făcut şi victime, 47 dintre vizitatori având nevoie de îngrijiri medicale.

Circa 100 de aparate de zbor participă sâmbătă la show-ul aerian din Bucureşti, printre aceastea făcând deja spectacol şi "supersonicii" Turkish Stars (Turcia).