13 aprilie 2024

Beretta începe producţia armei de asalt ARX160 la Cugir, cu sprijinul Ministerului Economiei, dar MApN nu face niciun anunţ despre intenţia de achiziţie

Florin Jipa

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a declarat, vineri, că, în ceea ce priveşte proiectul Beretta, la sfârşitul lunii august ar putea să înceapă primele operaţii la Uzina Mecanică (UM) Cugir, conform Agerpres.

Sursă foto: Wikimedia - Militar italian cu Beretta ARX160

„Este deja hala pregătită, aşteaptă partea de utilaje, de tehnologie. Oamenii sunt pregătiţi pentru a fi instruiţi", a spus ministrul Ştefan Radu Oprea, aflat vineri într-o vizită de lucru la cele două fabrici de armament din Cugir. „Din câte ştiu, până la sfârşitul lunii august trebuie să fie deja cu programul de pregătire încheiat şi să înceapă primele operaţii".

Este a doua încercare a companiei Beretta pentru a intra pe piaţa din românia, după ce în 2019 ministrul Economiei de atunci, Niculae Bădălău, anunţa cooperarea dintre firma italiană şi Uzina Mecanică Plopeni.

Şi acum, ca şi atunci, la Ministerul Apărării este linişte şi chiar dacă atât ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, cât şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, au anunţat în ultimele declaraţii publice despre intenţia de achiziţie, cât mai curând, a unei noi arme de asalt pentru militarii români, nu au spus nimic despre modul de achiziţie sau despre discuţii cu Ministerul Economiei pentru fabricarea acestei arme în România.

Armata României încă foloseşte pistolul mitralieră derivat din sovieticul Kalaşnikov, iar un program de cercetare-dezvoltare pentru o nouă armă de asalt a trenat pentru mai bine de zece ani.

Pentru a acoperi nevoile militarilor români în activitate şi rezervă, Ministerul Apărării ar avea nevoie de cel puţin 120.000 de arme de asalt.

O armă ARX160 are o greutate de 3 kg, cu încărcătorul gol. Are două tipuri de încărcătoare, cu 30 şi 100 de cartuşe. Are o lungime de aproximativ 900 mm şi o cadenţă de tragere de 700 gloanţe pe minut. Poate trage muniţie NATO de 5,56x45mm.

Arma este folosită de Forţele Terestre italiene, militarii au avut-o în dotare inclusiv în misiunile din Afganistan.

La sfârşitul anului 2015, arma de asalt Beretta ARX200 a fost introdusă şi este furnizată armatei italiene, ca un derivat al puştii modulare de asalt ARX160. A trecut următoarele teste militare şi de mediu; temperatură rece şi caldă, temperatură şi umiditate, gheaţă, ceaţă sărată, ploaie torenţială, apă sărată, nisip şi praf, noroi, nelubrifiat etc.