23 septembrie 2019

Benny Gantz este susţinut de partidele arabe din Israel pentru ocuparea funcţiei de prim-ministru

Andrei Vacaru

Lista Unită, organizaţia care reuneşte cele patru mari formaţiuni politice arabe din Israel, şi-a anunţat duminică opţiunea de a-l susţine pe Benny Gantz pentru ocuparea funcţiei de prim-ministru, în detrimentul actualului premier, Benjamin Netanyahu, informează site-ul agenţiei DPA.

Sursă foto: Mediafax

Organizaţia i-a transmis un mesaj în acest sens preşedintelui Reuven Rivlin, care poartă discuţii duminică şi luni cu partidele parlamentare despre formarea unui nou Guvern, după ce niciun partid nu a obţinut majoritatea în urma alegerilor parlamentare de săptămâna trecută.

Decizia Listei de a-l susţine pe Gantz este una surprinzătoare, întrucât organizaţia evită să susţină vreun candidat în astfel de condiţii. Ultima dată când partidele arabe au susţinut un candidat pentru funcţia de premier al Israelului a fost în 1992, când acestea i-au acordat sprijin lui Yitzhak Rabin.

„Vrem să punem capăt erei Benjamin Netanyahu şi, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz pentru formarea viitorului Guvern”, i-a transmis liderul Listei Unite, Ayman Odeh, preşedintelui Rivlin.

În urma alegerilor de săptămâna trecută, Lista Unită a devenit cea de-a treia formaţiune politică din Knesset, cu 13 locuri.

Partidele arabe nu au făcut niciodată parte din Guvern, iar analiştii se aşteaptă să refuze şi de această dată să numească minştri, dar ar putea sprijini din extrerior o coaliţie condusă de Gantz.

DPA notează că datorită sprijinului Listei, Gantz ar avea un avantaj în faţa lui Netanyahu în competiţia pentru fotoliul de premier.

Potrivit ultimelor rezultate, coaliţia Albastru & Alb, condusă de Gantz, a obţinut 33 de locuri din cele 120 din Knesset, în timp ce Likud, al premierului în exerciţiu, Netanyahu, a obţinut 31.

Atât Gantz, cât şi Netanyahu au anunţat că intenţionează să conducă viitorul guvern de uniune naţională.