24 aprilie 2019

Benjamin Netanyahu: Israelul va numi un oraş din zona Înălţimile Golan după presedintele SUA, Donald Trump

Bianca Pavaluca

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că va numi o nouă comunitate înfiinţată în Înălţimile Golan după preşedintele american Donald Trump, în semn de mulţumire faţă de recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra platoului, relatează Euronews.

Sursă foto: Mediafax

„Cetăţenii israelieni au fost impresionaţi profund de decizia istorică a preşedintelui Trump”, a declarat Netanyahu, adăugând că urmează să înainteze Guvernului o rezoluţie în acest sens.

De asemenea, oficialii israelieni au transmis că o gară din apropierea Zidului Plângerii din Ierusalim va purta numele preşedintelui american.

Preşedintele american Donald Trump a semnat în luna martie o ordonanţă executivă prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria. Donald Trump a semnat controversatul document la Casa Albă, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Decizia preşedintelui Donald Trump privind recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Platoului Golan nu modifică statutul regiunii, ci erodează credibilitatea Statelor Unite, a reacţionat Liga Arabă, avertizând că organizaţia ar putea adopta o rezoluţie favorabilă Siriei.

Israelul a ocupat Platoul Golan în "Războiul de Şase Zile" din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981. Niciun alt stat nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.