10 iulie 2018

Benjamin Netanyahu, interogat în ancheta privind acte de corupţie

Mihai Draghici

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost interogat marţi în investigaţia privind acte de corupţie, informează site-ul Ynetnews.com.

Anchetatorii poliţiei au sosit marţi dimineaţă la reşedinţa premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim pentru o nouă sesiune de interogatorii.

Investigaţia se referă la "Afacerea Bazaq", cunoscută şi sub denumirea de "Cazul 4.000".

În paralel, un grup de protestatari se află în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyahu.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului Haaretz şi site-ului Ynetnews.com. Anchetatorii Poliţiei au finalizat două dosare care îl vizează pe Benjamin Netanyahu. Este vorba de "Cazul 1.000", în care Netanyahu este suspectat că a primit cadouri de la oameni de afaceri în schimbul promovării intereselor, şi de "Cazul 2.000", referitor la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la un aranjament prin care să obţină materiale media favorabile în cotidianul Yedioth Ahronoth în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Directorul general al publicaţiei Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, a fost şi el inculpat, precum şi omul de afaceri Arnon Milchan, suspectat că i-a oferit cadouri lui Netanyahu. Potrivit anchetatorilor, după începerea actualului mandat, premierul Netanyahu a primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari).

Premierul Benjamin Netanyahu a susţinut pe parcursul investigaţiilor că nu a comis nimic ilegal, argumentând că Poliţia "nu va găsi nimic pentru că nu este nimic de găsit". Benjamin Netanyahu a refuzat să demisioneze. "Recomandările Poliţiei nu înseamnă nimic într-o societate democratică. Voi continua să conduc Israelul în mod responsabil şi loial", a declarat Benjamin Netanayhu, potrivit cotidianului Haaretz. Premierul israelian a subliniat că a depus permanent eforturi pentru naţiune, "nu pentru ţigări de la prieteni, nici pentru materiale media mai bune".