02 iulie 2019

Benjamin Netanyahu îndeamnă statele europene să introducă sancţiuni economice împotriva regimului din Iran

Mircea Olteanu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat luni statele europene să impună, în mod automat, sancţiuni economice împotriva Teheranului după ce Iranul a acumulat rezerve de uraniu îmbogăţit mai mari decât permitea acordul atomic din anul 2015, informează site-ul Ynet.

Sursă foto: Mediafax

"Afirm din nou că Israelul nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat emis de biroul de presă al premierului.

"Astăzi, de asemenea, lansez un apel la toate ţările europene să-şi asume angajamentele. V-aţi angajat să acţionaţi în momentul în care Iranul încalcă acordul nuclear, v-aţi angajat să activaţi mecanismul de sancţionare automată stabilit în Consiliul de Securitate (al ONU)", a adăugat liderul israelian.

Un diplomat european a declarat că acordul include un mecanism pentru gestionarea "neconcordanţelor" şi este de datoria unei comisii comune a semnatarilor să decidă următorii paşi în acest caz.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Aceasta este cea de-a treia măsură ce încalcă termenii înţelegerii luată Teheran după ce Statele Unite s-au retras din acord şi au reintrodus sancţiunile economie împotriva Iranului.

În 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.