02 august 2018

Benjamin Netanyahu avertizează că Israelul va reacţiona militar dacă Iranul blochează strâmtoarea strategică Bab al-Mandeb

Mircea Olteanu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va interveni militar în cazul în care Iranul încearcă să blocheze strâmtoarea strategică Bab al-Mandeb, între Marea Roşie şi Oceanul Indian, care controlează principala rută maritimă între ţările bogate în petrol din Golful Persic şi Europa, informează site-ul cotidianului Haaretz.

Sursă foto: Mediafax

"Dacă Iranul încearcă să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandab, se va confrunta cu o coaliţie internaţională hotărâtă să împiedice acest lucru, iar această coaliţie va include şi statul Israel şi toate forţele sale", a avertizat Netanyahu.

Liderul israelian a făcut aceste declaraţii în contextul în care Arabia Saudită a anunţat recent că va suspenda transporturile de petrol prin strâmtoarea Bab al-Mandab, care se află pe principala rută maritimă între ţările bogate în petrol din Golful Persic şi Europa.

Anunţul Arabiei Saudite a venit după ce două nave au fost atacate în această zonă de rebelii huthi din Yemen, care sunt sprijiniţi de Iran.

"Mai devreme săptămâna această, am fost martorii unei ciocniri bruşte cu grupări satelit ale Iranului care au încercat să saboteze transporturile maritime internaţionale prin strâmtorile de la gura Mării Roşii", a declarat Netanyahu la o ceremonie de absolvire a ofiţerilor navali.

Un tanc petrolier de mari dimensiuni din Arabia Saudită a fost avariat, săptămâna trecută, în zona strâmtori Bab el-Mandab, în urma unui atac cu rachete lansat de rebelii huthi.

Teheranul însă nu a ameninţat că va bloca strâmtoarea Bab al-Mandab, ci strâmtoarea Ormuz, la ieşirea din Golful Persic, în cazul în care Statele Unite vor împiedica exporturile de petrol iranian.