28 februarie 2019

Benjamin Netanyahu a fost sub acuzare pentru acte de corupţie

Mihai Draghici

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi după-amiază că a decis să ceară inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, relatează cotidianul Times of Israel şi site-ul Ynetnews.com.

Sursă foto: Mediafax

Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere în trei dosare.

Este prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

În urmă cu câteva ore, instanţa supremă din Israel a respins o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunţării inculpării până după scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Ministerul israelian al Justiţiei a confirmat joi seară solicitarea procurorului general, Avichai Mandelblit, privind inculparea premierului Benjamin Netanyahu în trei cazuri de corupţie, informează site-ul agenţiei Reuters.

Benjamin Netanyahu urmează să fie audiat înainte de a fi confirmată formal inculparea. Data audierii nu a fost încă stabilită.

Benjamin Netanyahu a respins acuzaţiile.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în "Cazul 2000", au declarat surse citate de presa israeliană. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon "Noni" Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Potrivit surselor citate, şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.

De asemenea, Benjamin Netanyahu va fi inculpat pentru mită în "Cazul 4000", în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu va fi pus sub acuzare şi în "Cazul 1000", pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia privind inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie intervine în campania premergătoare scrutinului legislativ programat în Israel pe 9 aprilie.

Benjamin Netanyahu a catalogat miercuri seară drept "ridicole" acuzaţiile de corupţie. "O acuzaţie de luare de mită dispusă în baza a două articole şi jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărţi se va prăbuşi curând", a reacţionat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.